В „Луфтханза” сме много горди, това е невероятен и много емоционален момент, който се случва много рядко, коментира представителят на авиокомпанията за България, Албания, Македония и Косово Александър Толвет идването на бял свят на малкия Николай.

Авиокомпанията има сериозен опит с родените във въздуха бебета – дотук броят им вече е 11.

Николай се роди на 12 хил. метра надморска височина на 26 юли, над водите на Северния Атлантически океан.

Той ще бъде с българска националност, но като място на раждане няма да бъде посочен град, а географските координати – 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина.

„Уникален паспорт, уникално дете”, коментира Толвелт.

Снимка: bTV

В момента, в който пасажерите са разбрали, че има родилка, задната част на самолета е била опразнена, а хората с медицинското образование са извикани да помагат, на борда има и медицинско оборудване.

Родилката е била в 35-тата седмица, т.е. раждането е станало около 1 месец преждевременно. При самолетните полети има рестрикции – бременни в края на 36-атата седмица не се качват на борда.

„Екипажите се обучават за раждане на борда. Подготовката им е супер. Всяка година екипажите ходят на опреснителен курс по първа помощ, една от темите е именно как да се помогне на родилка да роди”, обясни Толвет.

Статистически на всеки полет всеки полет има доктори – на този са били трима. Самият екипаж също е обучен да се справя, подчерта представителят на авиокомпанията.

„Обсъждаме в момента какво да направим за Николай, искаме да е нещо много специално – да направим нещо за живота и бъдещето му, не само да лети безплатно, например”, добави Толвет.