Какво се случи в Босилеград – разказва един от задържаните лекари
Западните покрайнини не само ще се обезбългарят, но и ще се обезлюдят и там ще дойдат албанци от Сурдулица, коментира пък Красимир Узунов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
2111498144.jpg

„На 10 ноември трима души отидохме на хуманитарна медицинска акция в Босилеград във връзка с писмо на местния Културно-информационен център, но местните власти осуетиха тази акция”, коментира в студиото на тази сутрин д-р Валентин Янев, един от задържаните в Сърбия български лекари.  

По думите му той е бил много пъти в Босилеград – но като частно лице, а сега за първи път е бил на такава специализирана акция.

Български лекари са били държани с часове в полицията в Босилеград (СНИМКИ)Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на лекарите без да им се даде обяснение е недопустимо

Тя обаче е била осуетена още в самото начало, тъй като на място е дошъл представител на сръбското Министерство на здравеопазването и е поискал българските лекари да се легитимират и да обяснят какво правят в Босилеград. Последно този медицински инспектор е посещавал града преди осем години.

След това е била повикана полиция и лекарите са били задържани за около 6 часа в полицейското управление. По думите на Янев сръбските полицаи са се държали коректно с българските лекари.

Докато те обаче са били в полицията, хората, дошли за прегледите, са се разотишли. 

Един от задържаните в Босилеград лекари: Това беше акция с цел тези българи да бъдат сплашениСъбраха ни документите като на престъпници, сградата беше обградена от полиция, като че продаваме дрога. В полицейския участък не дадоха никакви обяснения, разказа д-р Цветанка Цолова

„В продължение на 20 години 6000 души нямат достъп до специализирана медицинска помощ, каквато има на 70 км разстояние. Защо сръбските власти защо не изпращат редовно свои специалисти 1 – 2 пъти в седмицата в Босилегад? Хората са оставени да избират избират – едни бягат в Ниш и Сурдулица, другите ходят на лекар в Кюстендил”, посочи той.

„Най-вероятно кметът на Босилеград е успял да повика полицията, а българите, които живеят в там, са разделени на три групи. Това не е епизодична акция – зад тези действия стои определена политика”, коментира собственикът на агенция „Фокус”  Красимир Узунов, който е специалист по Западните Балкани.

През последните години ние нямаме последователна политика, посочи той.

„Това, което ни чака, е Западните покрайнини не само да се обезбългарят, но и обезлюдят и там ще дойдат албанци от Сурдулица”, добави Узунов.

След скандала в Босилеград: Търси се начин наши лекари да преглеждат в отдалечените райониКметът на Босилеград твърди, че не е знаел за акцията на здравния инспектор и полицията

Вижте още във видеото:

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре