Може ли пропуск за паркинга на парламента да ти позволи да паркираш върху тротоар? Отговор дават две снимки, които bTV получи от зрителя Валентин Коен. Каква е ситуацията, която е заснел, кой е депутатът, който нарушава правилата, и как реагира, след като беше разкрит?

„Излизах да заведа детето на училище - идва едно бусче да я вземе, това пространство тук не беше свободно. Беше паркирала кола, която доста затруднява минаването покрай нея. Чистачките бяха вдигнати, но аз преместих огледалото, защото дъщеря ми два пъти щеше да си удари главата”.

Това е картинката, която описва Валентин Коен. Кола, паркирала върху тротоара, който съседите от блока са почистили от снега, за да могат да минават. А на предното стъкло - стикер, че е депутатска.

Валентин Коен уточнява, че живее в този блок вече три години. „Нито един мой съсед не си е позволил да си остави колата така. За мен това е начин да покажеш, че не ти пука, че си направил проблем”, добавя той.  

В парламента обсъдихме правилата за паркиране с депутата от „Атака” и член на комисията по транспорт Миглена Александрова.

„Като член на комисията по транспорт какво мислите за размера на санкциите за неправилно паркиране?”, питаме ние. „Не ги знам, трябва да погледна”, отговаря Александрова с уточнението, че миналата седмица е била болничен.

„Смятате ли, че трябва да има сериозни санкции за хората, които паркират неправилно?”, продължаваме да настояваме. „Да, трябва да има. Всеки в София паркира както си иска и където си иска. Виждали сме как паркират по тротоарите - не могат да минат майки с колички”, уверено отговаря Александрова.


Показахме неправилно паркирана кола на депутатката с въпроса дали й е позната. „Ми... не знам, не”, смутено отговори тя. „Никога не сте виждали тази кола?”, продължаваме ние. „Ние имаме такива коли. Те са ни служебни”, призна Александрова.

След това добави, че стикерът върху автомобила от Народното събрание е неин, но тя не управлява въпросния автомобил. „Това е просто стикер, издаден на името на народен представител, но аз не карам тази кола, как да ви го обясня”, каза националистката.

Стикерът не може да бъде издаден на никого от сътрудниците на Миглена Александрова, защото е поименен. Със заповед главният секретар на парламента е разпоредил, че пропускът не може да бъде преотстъпван на трети лица. Единственото право, което дава въпросният пропуск, е народните представители да паркират безплатно на паркоместа пред двете сгради на парламента, но не и по тротоарите пред домовете на хората.   

Валентин Коен е изпратил снимките и възмущението си в електронно писмо до Цецка Цачева, до информационния център на парламента и до самата Миглена Александрова. Отговори няма.
 
Всички реакции и отговори на Александрова, привилегиите на депутатите и менюто им, както и коментар по темата - вижте във видеото.