Ивайло Калфин: Отдръпването на Македония от договора е лош сигнал за тях
Проблемът за България е, че младите българки раждат малко, а че голяма част вече са в чужбина и раждат и отглеждат децата си там, коментира той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 10
    2
Ивайло Калфин
Снимка: Ладислав Цветков

„Отдръпването на властите в Македония (от Договора за добросъседство с България, б. ред.) ще бъде много лош сигнал и за тях – в опита им да излязат от изолацията. Няма как да стане това, без да започнат да си говорят с България и Гърция”, коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият външен министър Ивайло Калфин.  

Важно е в такъв договор да се говори за добросъседство, за липса на агресивно използване на историята на едната или другата страна, намерена е и формулировка за езика – че договорът се подписва на официалните езици на двете страни и на английски, обясни той.

„Ние сме признали държавата под конституционното и име. Няма такова нещо като признаване на езика. Появяват се нови държави – винаги се признава държавата. Ние имаме спор по езика, който е намерил решение още 90-те години. Трябва да се научим да живеем с общата си история”, добави Калфин.

България и Македония подписват Договора за добросъседство на 2 августЗоран Заев и Бойко Борисов със заявка за сближаване на историческия прочит

Политиката изисква лидерство и смелост. Заев ще си „отреже главата”, ако не направи нищо и влезе в коловоза на предшественика си Никола Груевски”, посочи Калфин.

„Проблемът за България е, че голяма част от хората излизат от страната и раждат децата си в чужбина. Иначе не българските не раждат малко. Трябва обаче да се привлекат обратно тези, които са навън – но това става с доходи, с образование”, казва Калфин.  

Трябва да има отговорно родителство и държавата трябва да помага за това.

Как българско оръжие стига до арсенала на ИДИЛФренски медии тръгнаха по пътя на автомати и снаряди, предназначени официално за Саудитска Арабия

Калфин коментира и въпроса с българскот о оръжие, за което се твърди, че е попаднало в ръцете на групировката „Ислямска държава”.

„Смущава ме подобно разследване, макар това да не е ново. Оръжието за ИДИЛ се произвежда от развити икономики… В оръжейния бизнес интересът е повече от морала. В световната оръжейна индустрия сега има бум. Не сме нито най-големият производител, нито най-големият износител”, посочи Калфин.

Вижте още във видеото:

  • 10
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре