И в момента много хора работят след 60-годишна възраст. Така социалният министър Ивайло Калфин отговори на критиките на зрителите на bTV към неговата пенсионна реформа в интервю за „Тази сутрин”.

Според него с предложените от правителството и приети от Народното събрание промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) по-скоро се поправя съществуваща в момента несправедливост. В момента средната възраст за пенсиониране е 57 години, което означава, че има много изключения, уточни той.

Калфин отново обясни, че с предложените от него промени в КСО предвиждат съвсем плавно нарастване на възрастта за пенсия до 65 години и за мъжете, и за жените. Той напомни, че при старта на сегашния пенсионен модел през 2000 г. е било предвидено възрастта за пенсиониране да стане 65 години.

Той уточни, че в бъдеще ще можем да се пенсионираме при натрупан стаж с година по-рано от предвидената възраст, но срещу по-ниска пенсия.

Пребитият 3-годишен Христо трябва да остане при майка си

Социалният министър коментира и темата с насилието над деца. Според него в тези случаи трябва да се намеси полицията и да накаже побойниците. По думите му проблем е и фактът, че свидетелите на подобни инциденти не се намесват, а са много смели и активни само в интернет.

Относно пребитото в Лесница дете заради откъснати сливи и случая на пребития 3-годишен Христо от двама младежи, които са го гледали, Калфин обясни, че те не са предмет на социални грижи, защото живеят в семействата си. В тези случаи става въпрос за престъпление и те трябва да бъдат разследвани.

На въпрос защо детски добавки не се полагат на всички семейства с деца, социалният министър обясни, че бюджетът за тази помощ е 600 млн. лв. и за да получат всички трябва или да се увеличат парите до 900 млн. лв., или да се намали сумата от 35 лв. на месец. В момента 2/3 от децата получават добавка, уточни той.