След като във врачанското село Галиче горяха два автомобила, а собственикът им обвини за палежа кмета Ценко Чоков, последва и палеж на къща преди два дни. Собствениците на имота отново обвиняват скандалния кмет.

В серия репортажи bTV потърси причината за огнената вендета. Единият от пострадалите е свидетел по делото срещу кметския син Мартин за побой над друг местен жител, но в случая е категоричен - Ценко Чоков няма пръст в палежа, напротив - дейно се опитвал да го гаси.

Той каза, че му е омръзнало да го занимават с глупости хора, които искат поста му. От седмица патрулка дежури непрекъснато в Галиче пред дома на бизнесмена Веселин Тушинов, който посочи скандалния кмет Чоков за подпалвач на колите му.

„Мисля, че първо началниците на полицията в Бяла Слатина трябва да минат на детектор на лъжата, за да се изясни съпричастността им към този човек, също така и някои магистрати от града”, заяви Тушинов.

И последните жертви на палеж са категорични, че в Галиче няма правосъдие. Сочат за поръчител фермер от съседното село Алтимир.

В момента срещу него се води дело за това, че пребил жестоко единия от братята Красимирови. Адвокатът на потърпевшия съобщи, че по време на палежа клиентът му бил на дискотека в Козлодуй. Освен това той твърди, че е имало следи около къщата, които не са били взети под внимание от разследващите.

Нещо повече, когато веднага след инцидента бил извикан на местопроизшествието, полицаят, който бил наблизо, се изсмял и не отишъл на място. Едва на сутринта бил направен първи оглед, когато следите вече били изстинали.

От полицията обявиха, че се води разследване, но версията е за пожар от късо съединение.

При палежа няма пострадали хора, защото в подпалената къща не е имало никой по време на пожара.

Собствениците Самир и Юлия Данови отскоро са на гурбет в Гърция, а синът им Рослан живее и работи в София от няколко месеца, казаха местните.

Според запознати Рослан е един от свидетелите по делото срещу кмета на Галиче в окръжния съд за незаконно придобиване на земеделски земи.

Семейството му много пъти е било заплашвано от скандалния управник на селото, а баща му и чичо му са подавали няколко пъти жалби в белослатинската полиция срещу Ценко Чоков. Повечето сигнали обаче останали без последствия. Рослан показа снимки от които се вижда, че кметът Чоков седи на маса и се забавлява с въпросния полицай, който трябвало да разследва случая.

Шефът на полицията във Враца комисар Иван Кирилов обясни, че полицейският инспектор си е от селото и може да седи на една маса с когото си поиска.