През последните седмици при кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп има интересен щрих – той беше много по-овладян, има признаци, че се вслушва в съветници, прави много по-редки спонтанни изявления пред медиите, коментира изборите в САЩ бившият български посланик там Елена Поптодорова.

В неговия кръг от най-близки съветници и в собствената му глава се чертае ново поведение. Властта дисциплинира – винаги и неизбежно, подчерта тя.

Конгресът няма как да остави един своеволен обитател на Белия дом – не се е случило и няма да се случи. Ще има обмислени колективни политически решения, е нейното мнение.

Имаме двоен образ при Тръмп – шумна и провокативна визия от една страна, а от друга – успешен бизнесмен, четири пъти вдигал се от банкрут, човек, който успява да развива бизнеса си, да дава работа на много хора, анализира Поптодорова.

Ще има един период на наместване, но във външен план ще се постъпи „по правилата на политиката” – всички работим добросъвестно с избраните лидери на държавите партньори, каза още тя.  

Всички социологически проучвания сочат, че американският избирател иска промяна. Това бяха и лозунгите и на Обама, има много силно желание у американците да видят своята държава положително променена. Другото – вижте енергията, която излъчва Тръмп. Това е двигател за печелене на гласове. А Тръмп има тази енергия, посочи дипломатът.

За нас САЩ винаги ще бъдат изключително важен съюзник и партньор, а и самата Америка ще има нужда от своите съюзници, каза още тя.

Америка търси обновление, възстановяване на американската мечта. Няма да е същата, но това е желанието на американците - да видят Америка солидна.

Това е резултат от една вътрешна домашна тревога и задачата на новия президент ще е да хвърля мостове. Толкова разделена не е била отдавна, смята тя.  

Вижте още във видеото: