Управителят на БНБ: Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си
Кога 2 лв. ще се превърнат реално в едно евро, вижте в специалното интервю на Антон Хекимян с Димитър Радев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 6
    8
Димитър Радев
Снимка: bTV

„Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на днешния Никулден, празник и на банкерите.

„Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, добави той.

По думите му левът е стабилен – и преди една година с 2 лв. можеше да се купи 1 евро и 2 цента, и сега е така.

На въпрос обаче кога тези 2 лв. ще се превърнат в едно евро, той отговори така:

„Когато всички необходими за това процедури бъдат извършени. Има поредица от стъпки, които трябва да бъдат направени. Първият от тях е националната валута да се присъедини към валутния механизъм II. След това има един период от не по малко от три години, така че това ще изисква време (…) Самото престояване във валутния механизъм е минимум две години, а ние още не сме направили тази стъпка”, обясни Радев.

„Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза още управителят на БНБ.

Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори. Друг е въпросът , че има в някои случаи лаг (забавяне – б.ред.) във времето между това, което виждаме като макроикономически показатели, и това, което хората усещат пряко по своя джоб или по начина на живот, който водят”, посочи Радев.  

bTV Репортерите: Треска за биткойн Наричат го дигиталното злато. От 2008 г. досега стойността му е нараснала до над 8000 долара.

Той коментира и т.нар. криптовалути (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия.

„Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които трябва да са ясни преди да има съдържателна дискусия. Първият въпрос е,че в случая с биткойни и сходните т.нар. криптовалути, не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са стоки и обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден в банките, Централните банки, ще емитират.

Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо Централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, беше обяснението на Радев.

БНБ проверява случая с източените милиони от сметката на Мартин ПетровЗа bTV адвокатът на спортиста, Тодор Табаков, заяви, че ако трезорът и клиентът му не се споразумеят, ще заведе дело срещу банката за възстановяване на парите

Още за КТБ, за Закона за кредитните институции, за Банката за развитие и за това на кого трябва да помага тя – на малкия или на едрия бизнес, за Стефан Мавродиев и за разследването покрай твърдяното изчезване на парите на футболиста Мартин Петров, вижте във видеото:

  • 6
    8
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре