Властите конфискуват тонове нелегален алкохол всяка година, а митничари под прикритие влизат в ролята на клиенти онлайн, където обяви за продажба на домашен алкохол не са рядкост. Многобройните акции срещу търговците обаче не ги спират да продават домашно вино и ракия в мрежата.

Промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които влязоха в сила от началото на годината, имат за цел да ограничат онлайн търговията с алкохол. Отговорност за такъв тип продажби носят не само продавачите, но и тези, които поддържат сайтовете.

Екипът ни също влезе под прикритие, за да видим какво си купуваме, какво пием, когато се доверяваме само на снимка в интернет, както и какви са рисковете. Направихме и лабораторен тест.

В една интренет обява се предлага за продажба ракия – за 8 лв. литъра, и вино – за 4 лв. литъра. Търговецът твърди, че домашният му алкохол е с отлично качество.

Уговаряме си среща с него. Поръчваме 2 л домашна ракия и също толкова от мелнишкото вино. На следващия ден сме на адреса в столичния квартал „Западен парк”. Бутилките са пластмасови, етикети няма.

Какво има в пластмасовите бутилки и безопасен ли е алкохолът, който сме купили, проверяваме в акредитирана лаборатория, в Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки.

Лабораторните анализи преминават през няколко етапа. При ракията най-важен е хроматографският анализ, който ще покаже има ли опасни нива на метанол. 

В нашите проби бутилки метиловият алкохол е в много малко количество, но има превишаване на съдържанието етилацетат, ацеталдехид и висши алкохоли, откъдето идва и миризмата на оцет или ацетон.

При виното има остатъчна захар, то не е успяло да ферментира в достатъчна стенен. Освен това е започнало да вкисва.

Проблем е и опаковката – пластмасови бутилки, вероятно употребявани многократно.

На база резултатите може да се каже, че този конкретен алкохолът не е опасен, но не 100-процентово, защото не знаем каква е схемата и технологията на производството, каза Галя Михайлова, извършила теста.

Резултатите показват, че този алкохол не е опасен – има минимално съдържание на метилов алкохол, но заради по-високия си градус (45) води до по-бързо опиянение и по-голяма опасност от алкохолно отравяне при погълнати големи количества, коментира д-р Данаил Йосифов от токсикологията в „Пирогов”.

По думите на говорителя на Агенция „Митници” Тамара Влайкова три са групите акцизни стоки, които незаконно се продават онлайн – нарязан тютюн за цигари, тютюн за наргиле и алкохол.

В началото на годината агенцията се е срещнала с представители на сайтовете за търговия и ги е предупредила да променят общите условия съобразно промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Все още санкционирани няма.