За последните 10 години в България са присъдени общо 3,5 млн. лв. обезщетения след дела за лекарска грешка. Това обяви в рубриката „Чети етикета” адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

Тя е направила анализ на делата, водени у нас от 2007 до 2017 г., в 147 съдилища.  

През годините се увеличава броят на делата по жалби за лекарска грешка, показват данните от анализа.

Снимка: bTV

Най-рисковата специалност е хирургията – най-често делата са срещу грешки на хирурзи, следват АГ-специалистите, зъболекарите и ортопедите.

Снимка: bTV

Най-голямото обезщетение, присъдено у нас при подобно дело, е 400 000 лв. и е за загуба на пенис. Става въпрос за операция на 1-годишно дете, което е заведено в болница за обрязване. Неправилно е използван е електронож, стига се до изгаряне на пениса, който след това е отстранен, уточни адвокат Шаркова.

Снимка: bTV

За изгубена ръка има обезщетение от 80 000 лв., за крак – 55 000, за матка – 50 000 лв. и за око – 40 000 лв.

Според Христина Николова от Центъра за защита на правата в здравеопазването, която също е адвокат по дела за лекарски грешки, когато етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС) и Медицинският одит си влязат във функциите, качеството на работата на медиците ще се повиши.

Снимка: bTV

Създателят на етичната комисия към БЛС проф. Милан Миланов й отговори, че адвокатите на пациентите обикновено се движат по повърхността на нещата.

Много често става въпрос за проблем в комуникацията между лекари и пациенти, коментира адвокат Мария Шаркова и даде пример с дело срещу съобщена тежка диагноза и прогноза за няколко месеца живот. Диагнозата се оказала грешна.

Вижте повече във видеото: