„Чети етикета”: Как работодателите могат да ни следят електронно
Според европейско изследване 37% от работното време се изразходва не по предназначение, обяснява Томчо Томов от БСК
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
2111448542.jpg
Снимка: bTV

Работодателите могат да налагат различни ограничения на електронните ни комуникации, особено когато осигуряват служебни компютри и телефони, а също и при употребата на служебния интернет.

Как и кога обаче те може да ни следят електронно – това е темата на днешното издание на „Чети етикета”.

„Има корпоративни правила, които трябва да се спазват – но трябва да сме предупредени, че има следене. Цялата комуникация между два компютъра, независимо къде се намират по света – може да бъде проследявана и записвана”, обяснява експертът по киберсигурност Борислав Сестримски.

„Могат да се налагат и различни филтри, така че да не може да се ползват някои програми или да не може да се достъпват някои сайтове – като цяло този режим зависи от различните корпорации. Пример за такива с особено затегнат режим са например банките”, добави той.  

Работодателите упражняват контрол и го правят. Имат право да прилага такива мерки – това не са свързани с „шпионаж”, а се наблюдава как се разходва работното време, дали се използва по предназначение”, обяснява Тончо Томов от Българската стопанска камара.

„Работещите са следени по всяко време и това е поредният административен начин за ограничаван е на правата и свободите на работниците. В съвремието ни личния и професионалния ни живот доста често са смесени”, коментира пък Тодор Капитанов от КНСБ.

„Трябва да се прави разлика според позицията – например за един журналист или един пиар са социалните мрежи нужни… Но има европейско изследване, според което 37% от работното време се изразходва не по предназначение – младото поколение стои в интернет, без това да има нещо общо с работата”, добавя Томов.

Вижте още във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре