Частно дружество източва общинската болница във Велинград. За това сигнализираха зрители на bTV, които са подали сигнал и до прокуратурата.

Заради неизгоден договор болницата отива към фалит, а в сметката на частното дружество, съставено от настоящи лекари, влизат милиони левове

Преди шест години общинската болница във  Велинград е заплашена от закриване. Лечебното заведение не разполага със скенер и рентген. Шефът на хирургичното отделение в болницата доктор Весел Хърльов проявява бизнес нюх  и заедно с още няколко лекари от рентгеновото отделение създава частно дружество, което да спаси болницата и в същото време да печели.


"Лекарите решиха да направят едно дружество, да съберат пари и да закупят  тази апаратура, която беше крайно необходима за съществуването на болницата", обясни доктор Атанас Ташев, който е управител на МБАЛ "Велинград".

Лекарите вадят от джоба си близо 145 000 лева за скенер и рентген, разполагат ги на първия етаж на болницата и сключват седемгодишен договор  с болницата.

Според договора  частното дружество  трябва да получава месечно по 15 000 лева. Сметнато за целия срок на договора това прави един милион и 260 000 лева.

Токът, водата и заплатите на лекарите, които обслужват апаратурата, се поемат от болницата. Така на практика едни и същи лекари получават пари от общинската болница и същевременно печалба от дружеството.

Управителят на частното дружество  доктор Весел Хърльов отрече да източва болницата. Той твърди, че получавали по 60 лева за скенер и по пет лева  за рентгенова снимка.

"Искахме да спасим болницата, да я задържим, за да може да е общинска", обясни доктор Весел Хърльов, който е управител на дружеството "Вели-Медикус".

От управата на болницата казват, че до момента са платили 550 000 лева на частното дружество за скенери и рентгенови снимки. От няколко месеца обаче са финансово затруднени и са спрели всякакви плащания.