Трафикът на хора е много доходоносен бизнес. Дори по-доходоносен от наркотрафика. Всъщност много наркодилъри се преориентираха и станаха каналджии. Това заяви експертът по тероризъм Боян Чуков в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

По думите му вътрешнополитическите проблеми в Турция поставят България под голяма опасност, защото не е ясно накъде ще бъде ориентиран огромният поток от мигранти.

Според експерта в момента Ердоган е изпаднал в ситуацията, в която беше Асад през 2012 г. – да оказва натиск на медиите в страната, докато в кюрдските райони в страната на практика има гражданска война.

В много западни медии определят искането на Турция за повече средства за справяне с бежанската криза като рекет, коментира експертът. По думите му Анкара ще подпише споразумения с 14 страни за реадмисия на икономическите мигранти, попаднали в тях.

Чуков е категоричен, че има сериозна организация на потока от хора към Европа. По думите му и Турция, и Гърция имат сериозен потенциал да спрат нахлуването на бежанци, но са решили, че за момента изчаквателната позиция е по-добра за тях.

Арабистът смята, че Италия и Гърция са направили огромна грешка, като са приемали безпрепятствено хора мигранти и след това са ги насочвали към вътрешността на Европа. Въпреки това за всички е ясно, че тази стратегия не може да продължава да работи.