„Скай нюз“: Български полицаи са в комбина с каналджиите на мигранти
В репортаж на телевизията мигрант от Ирак разказва как полицай е видял скрити в автомобил мигранти и нищо не последвало
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    1
2111296711 snapshot

Български полицаи са в комбина с каналджиите при трафика на нелегални бежанци през България до Сърбия. Това твърди британската телевизия „Скай нюз“ в обширен репортаж по темата.

В него за опита си разказва семейство мигранти от Ирак, заснело похода си към Западна Европа в планините между двете страни – един от най-често използваните маршрути.

„Бяхме в планината в продължение на три дни и три нощи. Никой не може да я премине без контрабандистите, а тези хора работят с помощта на българската полиция. Забелязах един полицай, който вдигна багажника на колата и видя мигрантите вътре. Полицията беше там“, казва иракчанинът Азад Али. Не последвало нищо.

Сръбските граничари обясняват, че най-разпространеният начин мигрантите да преминат планините е да бъдат поети до границата от българска страна, след това оставени да ходят сами, преди да срещнат други трафиканти в Сърбия. Освен ако не бъдат заловени по пътя.

„Обикновено в 99% от случаите се действа така. Но веднага, след като бъдат разкрити, те намират нови начини“, граничният полицай Братислав Станоевич.

Това, което правят трафикантите накрая, е да оставят кола до бензиностанция, ресторант или паркинг до главния път. Мигрантите влизат в колата, намират ключовете вътре и я подкарват сами, обяснява Станоевич.

„Нямахме никаква храна или вода, защото ни оставиха в планините. Децата ми почти замръзнаха. Беше ужасно. След третия ден пресякохме пътя и дойде един човек с такси, за да ни отведе в Белград“, потвърждава казаното Али.

Четирима българи са осъдени във Великобритания за трафик на мигрантиСпоред съдията става дума за добре организирана престъпна група

„Сръбските власти ме връщаха два пъти преди да успея“, разказва Абдул Кадри, мигрант от Афганистан.

Екипът на „Скай нюз“ заснема и как работят сръбската армия и полицейските патрули на Сърбия и Австрия. Използват термокамери, с които засичат хора на разстояние от 10 километра. На запис от милото лято обаче се виждат над 50 мигранти, които изскачат от храстите, за да се качат в автобуса, който ги чака.

  • 4
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре