София се отказа от втори крупен проект с Москва и продължава да разчита на отстъпка върху цената на газа, въпреки че такава никой не и е обещавал. Това заключение прави руският икономически ежедневник „Коммерсант” в увода към материала си „Росатом” загуби България”.

„Коммерсант” припомня, че днес в Москва министърът на енергетиката Делян Добрев ще обяви официално намерението на България да се откаже от проекта за АЕЦ „Белене”.

„След почти пет години тежки преговори, Русия въпреки всичко загуби проект за 6,3 млрд. евро, започнат още през 1980-те”, пише изданието.

„Сега вместо АЕЦ България иска да построи газова ТЕЦ, а станалият ненужен атомен реактор да се продаде или монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". При все това София, която се отказва от втори крупен проект с Москва, още се надява на отстъпки за руски газ. Източници на „Коммерсант” уверяват, че и без скандала с „Белене” никой не обещавал подаръци на България”, допълва вестникът.

Изданието припомня думите на премиера Бойко Борисов, че Владимир Путин е бил предупреден, че цената за изграждането на АЕЦ „Белене” е твърде висока за България. „Надявам се, че президентът Путин ще сдържи думата си и ще се разделим с този проект приятелски”, цитира вестникът думите на българския министър-председател.

Проект на 30 години

Изданието припомня историята на проекта за АЕЦ „Белене”, започнат по съветски проект през 1981 г., замразяването му през 1990-те, възстановяването на идеята през 2002 г. и договорът, подписан между руската „Атомстройекспорт” и българската НЕК през 2008 г. за изграждането на АЕЦ.

„Но след идването на власт в България на дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов, проектът забуксува. Страните дълго спориха за цената и условията за строежа. Минималната цена, предложена от „Росатом” възлизаше на 6,3 млрд. евро, но и тази сума беше определена от София за неприемлива. Последната отсрочка по проекта „Белене” българската страна мотивира с това, че все още не е получила експертната оценка за възвращаемостта на проекта от британския финансов консултант HSBC”, коментира „Коммерсант”.

Източници на вестника твърдят, че предварителният вариант на оценката на проекта вече е бил представен на българското правителство и той предполага възвращаемост на инвестициите в рамките на 20 години.

„В „Росатом” явно са очаквали отговора”, пише още „Коммерсант”, като припомня думите на директора на компанията Сергей Кириенко от вчера, че решението на България няма да повлияе на плановете на „Росатом” за в бъдеще.

Материалът продължава думите на Сергей Кириенко, че „България ще плати за провала на проекта”, защото „вече е задлъжняла за изготвеното оборудване” и руските компании са принудени да прибягнат до съдебни процедури.

Бъдещето на българските планове

„Коммерсант” се връща към обявените от България намерения за изграждането на газова ТЕЦ на мястото на АЕЦ „Белене”, за който „проект ще бъде използвана оценката, направена от HSBC, в която са заложени прогнози за тарифите на електроенергия в България и съседните страни”.

„Централата може да работи с гориво, което идва по бъдещия газопровод „Южен Поток” (проектът на „Газпром”) или „Набуко” (проектът на ЕС)”, цитира изданието думите на премиера Борисов.

Според „Коммерсант” Бойко Борисов се е опитал да постави условия на Москва, като е поискал от Владимир Путин доставки на газ без посредник и отстъпки върху сегашната цена.

„От „Газпром” коментират, че „никой не е гарантирал отстъпки за новия проект”, пише изданието. Източници на „Коммерсант” от компанията припомнят, че АЕЦ „Белене” е бил един от приоритетните проекти на Русия в България, в който са инвестирани ресурси, „а сега дайте отстъпки за газ”.

Вестникът припомня и оттеглянето на България от друг съвместен проект през декември 2011 г – петролопроводът Бургас - Александруполис .

„В същото време България е един от ключовите партньори на „Газпром” в проекта „Южен Поток”, чието изграждане трябва да започне в края на годината. … През декември страната даде на „Южен поток” статут на проект от национално значение. Но дори за такова съдействие „Газпром” не е обещавал отстъпки на България, твърдят източниците, защото и „така ще печели от транзита на газ”, завършва материалът на „Коммерсант”.

 

* Заглавието е на btvnews.bg

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови