Преди часове – в полунощ, влезе в сила споразумението за създаване зони за сигурност в Северна, Централна и Южна Сирия, за което в четвъртък в Казахстан се споразумяха Турция, Иран и Русия.

Става въпрос за четири обезопасени района, т. нар. „зони за деескалация“, над които сирийските военновъздушни сили да не извършват полети. 

Около тях ще има линии за безопасност, които ще бъдат под контрола на военни от Русия, Турция и Иран.

Зоните се установяват за срок от половин година, като е възможно той да бъде удължен автоматично с още толкова, ако не се променят обстоятелствата или страните гаранти не вземат друго решение.

Снимка: Reuters

Първата и най-голяма зона за сигурност в Северна Сирия включва провинция Идлиб и съседните окръзи на провинциите Латакия, Алепо и Хама, тоест райони с общо население от над 1 млн. души.

Това е пореден опит да намалят насилието в разкъсваната от война страна.

Докато представителите на трите страни, които подкрепят различни страни в конфликта, подписваха споразумението, членове на делегацията на сирийската опозиция протестираха и излязоха от конферентната зала. Въоръжената сирийска опозиция заяви, че не може да приеме създаването на зони за сигурност в Сирия, защото това заплашва териториалната ѝ цялост.

Основната сирийска опозиционна формация – Висшият съвет за преговорите (ВСП), изрази безпокойство от споразумението, което „е сключено без сирийския народ, не дава необходимите гаранции и няма механизми за проверка“. Според ВСП подписаният в Астана меморандум „няма достатъчна легитимност“. ВСП предупреди, че се правят опити „да се раздели страната чрез т.нар. зони на деескалация“ и отхвърли ролята на Иран като гарант на споразумението.

Сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) разкритикува споразумението, като определи плана за равнозначен на „разделяне на Сирия на религиозна основа“, „престъпление“ и „заплаха за автономните кюрдски региони, които се обособиха в Северна Сирия след началото на конфликта през 2011 г.“.

САЩ приветстваха предпазливо споразумението. В изявление американската дипломация посочи единствено, че „подкрепя всякакво усилие, което може наистина да намали насилието в Сирия“. САЩ смятат, че в момента в страната няма реално прекратяване на огъня, заяви неназован високопоставен американски представител.

Снимка: Reuters

Същевременно обаче Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че малко след въвеждането в полунощ на зоните в северозападната сирийска провинция Хама е имало сблъсъци между правителствени сили и бунтовници.

Воюващите страни са се обстрелвали взаимно с артилерия и водят боеве в държано от бунтовници село и околните райони в провинция Хама.

Вижте повече във видеото: