Видеоплатформата „Ютюб” може да се изтегли от територията на Русия, ако бъде приет законопроект, ограничаващ дела на чуждестранните собственици в компании за аудиовизуални услуги с професионално съдържание, пише руският в. „Комерсант”.

В момента няма начин да се разграничава професионалното от потребителско съдържание обясняват източници и това е една от възможните причини за изтеглянето на видеоплатформата.

С приемането на закона може да се вдигнат допълнителните разходи за създаване на нова инфраструктура, смята един от тях.

По данни на изданието руските мобилни оператори „Вимпелком” и МТС също се обявяват против приемането на закон, ограничаващ дейността на чуждестранни онлайн филмови канали.

От 1 юни 2017 г. чуждестранното участие в руски компании за аудиовизуални услуги може да бъде ограничено до 20%, предвижда законопроектът, лансиран според „Комерсант” от холдингите „Газпром медия” и „СТС медия”.

По думите на неназован събеседник на вестника проектът е бил написан специално против американската компания за видеоуслуги Нетфликс, заявила през януари, че се насочва към руския пазар, отбелязва Би Би Си.