Бойци на „Ислямска държава” са екзекутирали голям брой хора в околностите на Мосул тази седмица и, както се твърди, трупат амоняк и сяра в жилищни райони, вероятно за употреба като химически оръжия, заяви говорителката на ООН по въпросите на човешките права Равина Шамдасани, цитирана от Ройтерс.

Масов гроб с над 100 тела, открит в град Хамам ал Алил, е едно от няколкото места, където „Ислямска държава” е извършила кланета, заяви Шамдасани, като се позова на информация от местни източници.

Извършват се публични екзекуции за „измяна” и сътрудничество с иракските сили, които се опитват да превземат града, за използване на забранените мобилни телефони и за дезертьорство.

Хора с колани с експлозиви, вероятно тийнейджъри или малки момчета, биват разполагани по тесните улички на стария град на Мосул, а отвлечени жени биват „разпределяни” между бойци или им се казва, че ще съпровождат конвои на „Ислямска държава”, каза още Шамдасани.

Същевременно руското министерство на отбраната заяви, че въоръжените формирования в сирийския град Алепо използват химически оръжия, предаде ДПА, като се позова на Интерфакс.

Руски анализ на невзривили се артилерийски снаряди от квартал „1070” на Алепо в югозападния край на града е показал данни за наличие на отровни вещества, включително хлор и бял фосфор, заяви говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков.

Бунтовниците използват подобни боеприпаси срещу мирното население и правителствените войски, каза той.