Турският президент Реджеп Тайип Ердоган премина границата с обвинението си към германския канцлер Ангела Меркел в „нацистки практики”, заяви германският външен министър Зигмар Габриел пред турския си колега Мевлют Чевушоглу.

Ние сме толерантни, но не сме идиоти”, казва Габриел в интервю за германски вестник.

В него той определя думите не турския президент като „шокиращи”

Напрежението между Берлин и Анкара продължава да расте.

Вчера Ердоган отправи лични нападки срещу Меркел заради решението на Берлин да забрани прояви на турски министри в Германия в подкрепа на предстоящия в референдум за увеличаване на президентските правомощия в Турция.

Днес Меркел му отговори, че ще вземат мерки, ако чуждите политици нарушават конституцията на страната.

„Още важат моите думи, че нацистките сравнения от страна на Турция трябва да спрат. Безусловно. За съжаление, констатираме, че тези сравнения не спират. Няма да позволим целта за оправдава средствата и да падат всякакви табутата, без да има съобразяване с нещастието на тези, които по време на националсоциализма са преследвани и убити”, каза Меркел.

Подкрепа за канцлера даде и председателят на социалдемократите и неин опонент на предстоящите през септември избори Мартин Шулц.

„Това, което този човек върши, е крещяща наглост. Не е работа на един държавен лидер да критикува премиера на друга страна, на партиен форум с думи като "Ей, Меркел, вие използвате нацистки методи"”, заяви мартин Шулц.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш се опита да тушира напрежението с изявлението, че турските политици използват метафори за нацизма, тъй като са обезпокоени за европейските си приятели.