Журналисти: САЩ странят от Близкия Изток, а Русия запълва вакуума
Тръгва ли Саудитска Арабия по нов път
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Руслан Трад и Нина Спасова
Снимка: bTV

Интересите на Русия и на САЩ в Близкия Изток остават големи, но са различни. В момента Америка се меси по-малко в региона, отколкото, например, преди 15 години, докато Русия разгръща своето присъствие. Това коментираха в студиото на „Лице в лице” журналистите Нина Спасова и Руслан Трад.

„Факт е, че Русия запълва вакуума”, подчерта тя.

„Руснаците са много добре политически разположени в момента”, отбеляза и Трад. По думите му в момента Москва засилва позициите си даже и на места, където преди Вашингтон е бил приеман по-добре като Алжир, Египет, Йордания и Саудитска Арабия, която може да купи руския ракетен комплекс С-400.

Именно от Риад през последните дни идват информации за промяна на курса. Сред тях са и заявки за реформа на исляма. „Беше крайно време, наистина. Тази ултраконсервативна Саудитска Арабия и този клон на исляма, уахабизъм, трябва да бъде променен, той слага ограничения на всичко”, подчерта Спасова.

Саудитски банки замразиха 1200 сметки заради разследване за корупцияДесетки членове на саудитското кралско семейство, чиновници и влиятелни бизнесмени бяха задържани

Според Трад арестите на принцове заради корупция са били очаквани, но от това дали и как ще бъдат наказани ще стане ясно дали кралството ще върви по пътя на правото, или по пътя на силата.

Защо Саудитска Арабия може да се окаже зад целия скандал с премиера на Ливан и как ще се развие съперничеството с Иран – вижте във видеото!

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре