Европейската комисия потвърди днес, че в края на миналата година бившият председател на институцията Жозе Барозу е разговарял с настоящия зам.-председател на ЕК Юрки Катайнен.

Първоначално новината бе съобщена тази сутрин в европейски медии.

Двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и отбраната. Катайнен е съобщил за срещата в рамките на 24 часа от провеждането ѝ.

Според ЕК в случая законността е била спазена, предвид изискването за спазване на „период на охлаждане” на бившите еврокомисари. Това е срок, в който прекратилите дейността си комисари нямат право да заемат длъжности в частни дружества, особено без съгласуване с ЕК.

До деня на срещата са изминали 36 месеца от края на мандата на Барозу, уточни говорителят. Той отбеляза, че действащите към тази дата правила предвиждаха 18 месеца „срок на охлаждане”.

„Доколкото знам, срещата не е била в централата на ЕК в Брюксел”, добави говорителят в отговор на въпрос.

Той не отговори по същество на въпрос дали е редно срещата да се е състояла в отсъствието на свидетел и на нея да не са водени записки. Говорителят не взе отношение и по нарушеното обещание на Барозу да не лобира в ЕК в новото си качество.

Миналата година служители от институциите на ЕС настояха Барозу, който през 2016 г. започна работа за американската инвестиционна банка „Голдман Сакс”, да бъде предаден на Европейския съд.

Впоследствие действащият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че е възразил срещу назначението на Барозу заради приноса на банката в предизвикването на световната икономическа криза.

Етичният комитет на ЕК заключи, че макар и неморални, действията на Барозу са законни.

Омбудсманът на ЕК също предприе проверка на бившия председател на комисията.