79 души са загинали или безследно изчезнали след пожара в жилищната сграда „Гренфел” в Лондон от 13 юни, съобщи Би Би Си, като цитира представител на полицията. Началникът на полицията Стюарт Кънди отбеляза, че има много семейства, които са загубили повече от един член в огнената стихия.

18 души остават в болница, като състоянието на половината от тях е критично.

Към момента основен приоритет на властите е идентифицирането на откритите в изгорелия блок тленни оставки. По думите на Кънди обаче не при всичко е възможно бързо да бъде установена самоличността и операцията може да се проточи „много, много седмици”.

Междувременно тече и разследване, което обхваща строителството на сградата, основния й ремонт и поддръжката й, както и спазването на противопожарните правила. Обитателите на „Гренфел” винят фирмата, ремонтирала блока, за това, че е вложила некачествени материали с цел да спести пари.

„Искам да подчертая, че ще направим проверка дали има извършени криминални престъпления от страна на физически  юридически лица”, подчерта полицейският началник.

След като граждани излязоха на протест заради липсата на адекватна грижа за пострадалите, правителството създаде специален фонд за подкрепа на засегнатите семейства. Всяко домакинство, останало без дом, ще получи 500 паунда в брой и още 5000 по банкова сметка.