233 души загинаха при най-силното земетресение в новата история на Еквадор, съобщават световните агенции. Трусът с магнитуд 7.8 по Рихтер е нанесъл огромни щети в района на своя епицентър, както и в най-големия град в страната Гуякил.

Цели селища по крайбрежието са унищожени.

Според вицепрезидента на страната Хорхе Глас в следващите часове броят на потвърдените жертви ще скочи рязко. Ранените са повече от 500.

Президентът Рафаел Кореа, който е в Рим, след като вчера взе участие в конференция във Ватикана, заяви в "Туитър", че е подписал указ за въвеждане на извънредно положение.

Епицентърът е бил в Тихия океан, в непосредствена близост до брега на дълбочина от 20 километра. Трусът е усетен и в съседните Перу и Колумбия.

Властите предупредиха живеещите по крайбрежието да се евакуират заради опасност от мощни приливни вълни. Според Тихоокеанския център за предупреждения при цунами има риск от вълни между 0.3 м и 1 м над приливното ниво.

Земетресението е разтърсило южноамериканската страна около 20.00 часа местно време.

Еквадорски медии съобщават, че в Гуякил е паднал мост върху движещ се под него автомобил. Градът е честа отправна точка за туристите, тръгнали към Галапагоските острови. Летището му е затворено.

Освен в Гуякил, сериозни щети има и в градовете Портовиехо и Манта. И трите населени места са сериозно отдалечени от епицентъра на труса.

Части от столицата Кито бяха без ток, като това предизвика масова паника. Най-голямата рафинерия в страната спря работа.

Последният толкова силен трус на територията на Еквадор е от 1979 г., припомнят агенциите.

От другата страна на Тихия океан Япония все още се съвзема от два опустошителни труса в района на град Кумамото.

Спасителите се надпреварват с времето, за да извадят от развалините още оцелели. Шансът за намирането им намалява с всеки изминал час. Към момента жертвите са 41 души, ранените са над 2 хиляди, като 200 от тях - в тежко състояние. 

Пред магазините се вият опашки за стоки от първа необходимост. На места има ограничения в количеството закупена стока, за да стигне за повече хора. Редица главни пътища в областта са непроходими, което допълнително бави доставките на храна и вода. 

Редица японски корпорации прекратиха работа, заради непрекъснатите вторични трусове.