Известният френски актьор и режисьор Жерар Депардийо заяви, че е готов да даде живота си за Русия, но не и за Франция.

Това съобщи агенция ТАСС, цитирайки интервю, което ще бъде публикувано през юни в списания "Венити феър".

"Аз съм готов да умра за Русия, защото там живеят силни хора. И не искам да умра като глупак за  Франция в сегашния й вид!", обявил актьорът.

Той влезе в остър спор с френското  правителство, след като през 2012 г. президентът Франсоа Оланд взе решение за по-високи данъци за най-богатите французи. Тогава Депардийо се премести да живее в Белгия.

Това предизвика остри критики от страна на политичите към актьора, а той от своя страна се се отказа от френското си гражданство. Януари 2013 г. Жерар Депардийо получи руски паспорт и съответно гражданство.

"Никога не съм се чувствал на своето място във Франция, тъй като бях възпитан в ценности, които не споделям", заявява в интервюто Депардийо.

Преди броени дни обаче той гостува на кинофестивала в Кан, за да представи филма с негово участие "Долината на любовта", напомни БТА.

На пресконференция актьорът бе принуден  да отговаря на въпроси, които не бяха свързани само с киното, а  и с политиката. Тогава той заяви, че има много добро отношение  към руския президент Владимир Путин. "Аз добре го познавам и много го обичам", обяви Депардийо.