Френско-германският телевизионен канал "Арте" беше принуден днес да прекъсне излъчване за пет часа заради горещото време, съобщи агенция ТАСС, цитирана от БТА. Представител на телевизията, предаваща от Страсбург, заяви, че жегата, връхлетяла Източна Франция, е довела до изключване на оборудване и дори до изгаряне на апаратура.

Даже е избухнал пожар в резервните системи за електрозахранване, които били включени след срива. Каналът, който излъчва във Франция и Германия, все пак е успял да продължи да предава на своя уебсайт. В Страсбург днес температурата достигна 40 градуса, което е напълно необичайно за този район.

В други големи градове в Източна Франция също е доста горещо. Сложна е ситуацията и в централните и по-северните райони на страната, която е измъчвана от жеги вече почти една седмица. В Париж температурата по-рано през деня достигна 35 градуса с очакване да се повиши с поне още 2 градуса. Според синоптиците в близките дни ще настъпи съвсем леко захлаждане.

Метеорологичната служба на Испания предупреди хората да се готвят за горещо време в голяма част от страната в близките дни, посочва Асошиейтед прес. Според метеоролозите температурите ще са значително по-високи на доста места на Пиренейския полуостров и на Балеарските острови, превишавайки 35 градуса и достигайки 40 градуса в много райони на южната и източната част на Испания.

По-рано метеоролозите предупредиха хората да вземат допълнителни предпазни мерки, тъй като високите температури повишават опасността от опустошителни горски пожари. Португалия също се готви за пожари след изключително сухата зима и най-горещия и сух юни от 12 години. Почти 54% от континенталната част на страната страда от тежка суша.