Броят на загиналите в резултат на горещата вълна в Индия превиши 800 души, съобщиха местните медии.

В резултат на горещата вълна в южните индийски щати температурите достигнаха до 47ºC. По-голямата част от жертвите са починали от слънчев удар. Местните власти все още не са потвърдили данните за броя на починалите в резултат на жегата. Те обаче съветват хората да излизат навън само в краен случай.

Снимка: Reuters

В същото време властите в Индия съобщиха, че ще изплатят компенсации в размер на 1000 британски паунда на семействата на починалите.

Електрическата мрежа предизвика няколко спирания на тока, тъй като лошото състояние, в което се намира, не може да отговори на увеличеното потребление на ток. В столицата Делхи пътищата се топят, съобщават световните агенции.

Снимка: Reuters

Търговските центрове, които са снабдени с климатици и които често разполагат със свои собствени генератори, бележат ръст в посещенията. В град Колката (бившият Калкута) в източната част на Индия таксиметровите шофьори отказват да работят между 11 и 16 часа, след като техен колега почина от топлото време в колата си.

Според прогнозите на синоптиците горещото време се очаква да се задържи до края на този месец. Захлаждането трябва да дойде заедно с началото на мусонните дъждове в страната, които се предвижда да започнат на 31 май, но няма да достигнат до северната част на страната поне през следващите няколко седмици.

Снимка: Reuters