Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за в. "Билд" днес, че Берлин ще играе централна роля в ЕС след вота в полза на брекзит, предаде Франс прес. Германия ще продължи да играе централна и дори още по-важна роля в ЕС, смята Юнкер, цитиран от АФП.

Агенцията припомня, че канцлерът Ангела Меркел е поканила в понеделник в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а за днес е предвидена среща на външните министри от шестте страни основателки на ЕС също в Берлин.

ЕС със сигурност не е съвършен, но е най-доброто, с което разполагаме, за да съберем страните от Европа на една и съща маса, за да постигнем компромис с цел хората да живеят в мир, свободни и в благополучие. Великобритания ще ни липсва на тази семейна маса, каза Юнкер.

Той посочи и отговорността и противоречивата позиция на премиера Дейвид Камерън. "Когато човек от понеделник до събота кълне Европа, е трудно в неделя да мине за убеден европеец", обвинително заяви Юнкер, според когото Брюксел не носи никаква отговорност за резултатите от допитването, поискано от Камерън, а не от Европейския парламент, Комисията или Европейския съвет.

На следващата извънредна среща на лидерите от ЕС в сряда и четвъртък "трябва да обмислим как най-добре да се заемем с притесненията на хората и да се противопоставим на популистките движения по решителен и единен начин", заяви Юнкер.

Той не изключва хипотезата за нови референдуми и в други страни от ЕС, понеже по думите му "популистите обикновено не пропускат случай да вдигнат голям шум за своите антиевропейски идеи". Въпреки това според него ефектът от британския референдум би могъл бързо да опровергае тази пропаганда. Вероятно той бързо ще докаже, че Великобритания е била по-добре в ЕС - икономически, социално и външнополитически, смята Юнкер, цитиран от ДПА.

Според Юнкер от британския еврокомисар Джонатан Хил зависи дали ще остане на поста си след вота за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Юнкер ще председателства в понеделник заседание на 28-те комисари, включително Хил, ключов съюзник на премиера Камерън, който вчера обяви плановете си за оставка. "Това е преди всичко лично решение за лорд Хил, когото аз уважавам много като опитен политик", цитира вестникът думите на Юнкер, запитан за бъдещето на Джонатан Хил след британския референдум. Хил отговаря за банките и финансовите институции.

Според Юнкер 73-мата британски членове на Европейския парламент също може да го напуснат преди изтичането на текущите им мандати през 2019 г., допълва вестникът.

"Мнозина членове на британската Партия за независимост прекарваха времето си в ЕП, работейки против институцията, към която принадлежаха. След като нямаха търпение Великобритания да напусне ЕС, предполагам, че няма да останат повече от необходимото", казва Юнкер. По думите му обаче ситуацията е различна за приблизително 1000-та британци, работещи като еврочиновници, понеже те работят за Европа, а не за Великобритания.

Референдумът е лична грешка на премиера Камерън, заяви еврокомисарят за цифровата икономика Гюнтер Йотингер по телевизия Евронюз, предаде ТАСС. По думите му излизането от ЕС ще нанесе значителни щети на Великобритания. Щом излиза от ЕС, значи излиза и от единния европейски пазар, за нея правилата ще бъдат други, не може другояче, смята той.

Според него Шотландия може да стане 28-и член на ЕС, ако проведе повторен референдум и гласува за излизане от Обединеното кралство. Ако след евентуален референдум стане независима страна и изпълнява условията, предвидени от европейските базови споразумения, въз основа на които се взима решение за приемане, тогава защо не, заявява той в отговор на въпрос.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа