Разпадането на ЕС може да предизвика война на Западните Балкани. Това прогнозира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за вестник "Файненшъл таймс".

Така Юнкер предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да спре да окуражава страните от ЕС да копират брекзит.  Според председателя на ЕК ентусиазмът на Тръмп за излизането на Великобритания от ЕС е „дразнещ” и „изненадващ”.

Юнкер е отправил предупреждението и към американския вицепрезидент Майк Пенс при посещението му в Брюксел миналия месец. „Не казвайте това, не подканяйте останалите да напуснат, защото ако ЕС се разпадне, ще имате нова война на Западните Балкани”, заявил Юнкер. Според него е важно страните от региона да имат перспектива за членство в ЕС.

„Ако ги оставим сами – Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, отново ще има война”, казва още Юнкер.

Председателят на ЕК описва напускането на Великобритания на ЕС като „трагедия” с последствия.  Според него общата сметка за Великобритания за излизането ще е около 60 млрд. евро според изчисленията на Брюксел. Той прогнозира сложни и тежки преговори. „Всеки ден откриваме нови проблеми, за които дори не сме знаели и не сме си представяли”, отбелязва Юнкер. „Хората мислят, че брекзит е краят. Не, това е само началото”, категоричен е Юнкер.

По думите му Доналд Тръмп плаши европейците с реториката си „Америка на първо място”.

„За пръв път в следвоенната история имаме американски президент, който създава впечатлението, че не е заинтересуван от европейските въпроси”, смята Юнкер.

Председателят на ЕК планира да посети Вашингтон следващия месец, но не е сигурен дали ще се срещне с Доналд Тръмп.

„Опитваме се да го уредим, но той има други приоритети. Между другото, той не разбира нищо за Европа. Говорил е по телефона с Доналд Туск (председателя на Европейския съвет) и мислел, че съм аз”, каза още Юнкер.