Още през октомври България трябва да получи допълнителна помощ за опазване на външната граница на Европа. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в годишната си реч за състоянието на Общността, предаде кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

Речта на Юнкер откри един от най-важните дебати тази година – за състоянието на ЕС.

Може би изненадващо, Юнкер детайлно описа бъдещата помощ конкретно за България: 200 граничари и 50 автомобила.

„Държавите членки и институциите трябва да работят в тясно сътрудничество с цел да разположат 200 души и 50 превозни средства на българската граница. Бихме искали това да се осъществи до края на годината, каза той.

По думите му терористичната заплаха и сигурността на европейските граници остават приоритет в момента.

Председателят на ЕК призова за обособяването на общоевропейски отбранителни сили и за развитието на европейска стратегия за Сирия.

Договорът за ЕС дава възможността държавите от съюза да обединяват и споделят отбранителните си способности, припомни Юнкер. По неговите думи е дошло времето тези възможности да бъдат използвани. „Не можем повече да си позволим да разчитаме на способностите само на една държава. Това обединение няма да бъде за сметка на евро-атлантическото сътрудничество“, добави той.

Юнкер съобщи, че ЕС ще обособи фонд за инвестиции в сферата на отбранителните изследвания. „Без постоянни общи сили не можем да бъдем в готовност за реакция“, посочи председателят на ЕК.

Кристалина Георгиева, еврокомисар по бюджет и човешки ресурси, коментира, че подкрепата за охраната на границата е жест към България, който тя си е изработила. „Тя се държи много достойно и роботи отлично по европейски приоритети, включително по защитата на външната граница”, посочи тя.

Пиер Московиси, който е еврокомисар по икономическите и финансови въпроси, припомни, че страните, които са на първа линия и са най- потърпевши от мигрантския поток. „В ЕС няма само или преди всичко големите страни: Франция, Германия, Италия. Съюзът не може да съществува без солидарност. Затова и беше важно да се заяви името на България”, каза той.

 

Снимка: EPA

От 2004 г. в Европа имаше над 30 терористични нападения, половината от тях бяха през миналата година. Трябва да покажем на терористите, че нямат шанс да победят нашите ценности. Но нашата търпимост не може да бъде за сметка на нашата сигурност, заяви Юнкер.

Предлагаме удвояване на размера и срока на действие на европейския инвестиционен фонд (по т. нар. план „Юнкер“). От днес откриваме инвестиционен план на стойност 45 млрд. евро за Африка и нашите съседни държави, за да се справим с една от основните причини за миграцията, отбеляза председателят на ЕК.

Той коментира, че по въпроса с миграцията вече се забелязват прояви на солидарност, но критикува отношението на европейците към непридружените деца бежанци.

Снимка: Reuters

Европа означава мир. Най-дългият мирен период в европейската история започва с обединението на европейските държави. Между нас има различия и спорим, но с думи. Обединени сме от ценностите за свобода, демокрация и върховенство на закона. Стоим твърдо срещу смъртното наказание и вярваме в ефективността на независимото правосъдие, което е в основата на възможностите за делова дейност и икономическо развитие, посочи Юнкер.

Не приемам днешните младежи да бъдат първото поколение за последните 70 години в Европа, по-бедно от своите родители. Решението на този въпрос е основно в ръцете на националните власти, дължим повече на нашите деца, заяви председателят на ЕК.

Безработицата и задлъжнялостта в ЕС остават твърде високи, налице е социална несправедливост. Европа не е достатъчно социална, добави Юнкер.

Снимка: Reuters

Европейците трябва да получават еднакво възнаграждение за еднаква работа, извършвана на едно и също място. Вътрешният пазар не е място за трудова експлоатация. Трябва ни социална икономика без социален дъмпинг. Потребителите трябва да бъдат защитени от картелите, всяко дружество трябва да плаща данъци там, откъдето получава печалбите си, заяви председателят на ЕК.

По неговите думи за последната година ЕС се е подобрил, но остава в криза. Твърде често националните интереси взимат превес. ЕК няма намерение да премахне националните държави, но липсата на единство подхранва популизма, от който трябва да се защитим, посочи председателят на ЕК.

Юнкер заяви още, че съществуването на Съюза не е застрашено от решението на британците да го напуснат.

Снимка: Reuters

Нека не правим грешката да сложим край на европейската мечта“, завърши Юнкер.

В заключителните си думи пред Европейския парламент той отново предупреди днес, че визите за турските граждани, които пътуват до ЕС, няма да отпаднат, докато не бъдат изпълнени всички изисквания. В словото си Юнкер не спомена Турция, а говори по темата за отношенията с Анкара едва след края на последвалия дебат.