Балканските държави могат да започнат присъединяването си към ЕС през 2025, но само ако разрешат всичките си неуредени гранични спорове, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

По думите на Юнкер обаче това е само „ориентировъчна” дата за Сърбия и Черна гора, които са първите от шест държави в региона, включени в доклад на ЕК за разширяването на съюза.

„Няма да има по-нататъшно разширяване със страните от Западните Балкани, без предварително да са решени главните конфликти (…) Тази спекулация – да кажем, че ще разрешим проблемите известно време след присъединяването, няма да се случи за втори път, не и с мое участие”, посочи Юнкер.

В геополитически план ЕС се стреми да се разшири към Западните Балкани, за да не позволи на други регионални играчи като Русия и Турция да разширят влиянието си там, коментира АФП.  

ЕС обаче настоява, че тези, които искат да се присъединят, първо трябва да се справят с въпроси, свързани с корупцията, върховенството на закона, както и с териториални спорове.

Снимка: EPA

Сърбия и Косово остават в конфликт близо 20 години след войната, която доведе до независимост на Косово, а кавгата между Македония и членката на ЕС Гърция заради името на Македония предизвика огромни протести в Атина миналата неделя. ЕС има и лош спомен от приемането на нови членове, които не са разрешили всичките си проблеми – например сегашният морски спор между Хърватия, която се присъедини през 2014 г., и Словения.

Миналата година Юнкер каза, че желае Сърбия и Черна гора да се присъединят до 2025, но днес предупреди срещу прекалено голяма „възбуда” около тази перспектива.

„Погрешно е да се твърди, че аз или ЕК сме казали, че присъединяването на Сърбия и Черна гора трябва да е станало до 2025”, каза Юнкер пред евродепутатите.

„Това е ориентировъчна дата, насърчителна дата, така че заинтересуваните да могат непрекъснато да се движат по пътя”, посочи Юнкер.

През май лидерите на ЕС ще имат среща на високо равнище в България заедно с лидерите на шестте балкански държави, включени в доклада.

Юнкер изключи всякакво разширяване по време на неговия 5-годишен мандат, когато пое ръководството на изпълнителната власт на ЕС през 2014 – и на практика блокът е на път да загуби един член – Великобритания, догодина.