Русия и Китай сключиха споразумение за доставки на природен газ на стойност 400 млрд. долара за 30 години, предаде ИТАР-ТАСС. Ръководителят на руския газов гигант „Газпром" Алексей Милер обаче не разкри каква е цената на руския газ за Китай, посочвайки, че тя е „търговска тайна".

„Газпром” и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха днес договор за доставки на газ в Китай. Документът бе парафиран в присъствието на руския президент Владимир Путин и китайския държавен глава Си Цзинпин.

Преговорите по сделката продължиха десет години, като Русия положи много усилия да осигури алтернативен пазар за природните си ресурси, чийто основен потребител е Европа. Сделката практически означава, че всякакви бъдещи санкции от страна на Запада срещу Москва заради анексирането на Крим и ролята на Кремъл в украинската криза губят и икономическата, и символната си стойност.

Това е най-голямата сделка на Газпром с обем от 38 милиарда кубични метра газ годишно. „Такъв договор нямаме с нито една компания", каза Милер, цитиран от руската информационна агенция.

Страните подготвяха сключването на договора в продължение години. През октомври 2009 г. „Газпром” и Китайската национална петролна компания подписаха рамково споразумение за основните условия на доставките на природен газ от Русия за Китай, предполагащо износ на 38 милиарда кубични метра газ годишно за китайския пазар от 2018 г.

През септември 2010 г. бяха подписани разширения на основните условия на доставките на газ от Русия за Китай. През март 2013 г. Газпром и Китайската национална петролна корпорация подписаха меморандум за взаимно разбирателство в областта на сътрудничеството между двете компании по проекта за доставки по тръбопровод на природен газ в Китай по „Източния маршрут". Тогава президентът на газовия гигант Алексей Милер заяви, че доставките на руско синьо гориво в Китай могат да бъдат авансирани.

В 4:00 часа сутринта местно време в присъствието на президентите Путин и Си Цзипин руският енергиен министър Александър Новак и ръководителят на държавното енергийно управление на Китай У Синсюн подписаха меморандум за взаимно разбирателство между двете страни за доставки на природен газ по „Източния маршрут".

Подписаният договор с Китай е най-големият в газовия сектор за епохата на СССР и Русия, коментира руският президент Владимир Путин. Изпълнението на договора по продажбата на Китай на газ за четири години ще стане най-големият строеж в света, допълни още руският държавен глава.

Инвестициите в рамките на газовия договор, които ще направят Русия и Китай, са за над 70 милиарда долара. Русия и Китай започват разработването на западния маршрут за доставки на газ за Китай с възможно диверсифициране на доставките, добави Путин.

Според анализатори сделката е ключова в отношенията между Москва и Пекин, които декларират готовност да си партнират.

Китай и Русия поддържат близки външнополитически позиции, например по кризата в Сирия. Пекин пък дипломатично отказа да вземе страна по украинската криза, запазвайки добрия тон към Москва.

25 млрд. долара за „Силата на Сибир"

Китайската национална петролна компания (CNPC) ще предплати 25 милиарда долара на „Газпром” за изграждането на газопровода „Силата на Сибир", предаде ИТАР-ТАСС.

Сумата на предплатата съответства на по-рано обявената стойност на газопровода, чийто капацитет е 38 милиарда кубични метра годишно. Ръководителят на „Газпром” Алексей Милер съобщи по-рано, че строителството на тръбата започва веднага след подписването на договора.