„Газпром“ обеща да не търси обезщетения за „Южен поток“
Руският енергиен гигант заяви още, че ще промени някои ограничения в договора си с България
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Газпром
Снимка: iStock

Руският гигант „Газпром“ обеща на Европейската комисия (ЕК) да не търси обезщетения заради прекратяването на проекта „Южен поток“, както и да премахне някои ограничения в договора с България, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Готовността на компанията да се съобрази с регулациите в Европейския съюз е в опит да избегне огромни финансови глоби за господстващо положение на пазара.

Доказването на монополно положение може да донесе глоба, равна на 10% от глобалните приходи на компанията.

Владимир Путин иска „железобетонни” гаранции, за да има рестарт на „Южен поток”„Турски поток” ще бъде реализиран максимално бързо, обещал руският президент на турския си колега

„Газпром“ предлага да премахне ограниченията в договора на България, които ѝ забраняват да препродава руския природен газ на други държави и фирми, както и да прекрати надценките при продажбата на синьо гориво у нас и да обвърже изчисляването на цените с конкурентни и прозрачни показатели.

Подобни промени ще има и в отношенията с Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

ЕК е оценила предложенията на руската компания като задоволителни, като намира, че ангажиментите отговарят на целите ѝ във връзка с всяко отделно опасение за конкуренцията, а именно като гарантират, че:

- ограниченията за трансгранична препродажба на газ са окончателно премахнати;
- трансграничният пренос на газ на централно- и източноевропейските газови пазари е улеснен;
- цените на газа в Централна и Източна Европа отразяват конкурентните ценови референтни стойности;
- „Газпром“ не може да се възползва от никакви предимства относно газовата инфраструктура, които получаваше от клиенти, възползвайки се от пазарната си позиция в областта на доставките на газ.

„Смятаме, че с ангажиментите на „Газпром“ ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Тези ангажименти разсейват опасенията ни по отношение на конкуренцията и осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Всъщност те спомагат за постигането на по-добра интеграция на газовите пазари в региона“, коментира Вестагер.

Окончателното решение на Брюксел обаче ще бъде взето след 4 май, като междувременно Комисията приканва всички заинтересовани страни да предоставят становища по тях.

Жан-Клод Юнкер: Руски газ и "Белене" – може, но по правилата на ЕССлед месец ще стане ясно кой би захранил хъб "Балкан"

Новината идва в края на петгодишно разследване на антимонополните органи на ЕС заради твърдения, че „Газпром“ продава газ на по-високите цени на страните членки от Централна и Източна Европа и налага пречки пред конкурентни компании да ползват изградената вече инфраструктура в региона.

Случващото се е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Москва и Брюксел, коментира Ройтерс.

„Газпром“ обещава да спазва ангажиментите в продължение на осем години.

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре