Зетят на Тръмп и бивш съветник са разговаряли с Майкъл Флин за контакти в Русия
Вчера бившият съветник по националната сигурност призна, че е поискал от руската страна да забави гласуване в ООН, което било в ущърб на Израел
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
Джаред Къшнър
Снимка: EPA

Зетят на американския президент Доналд Тръмп – Джаред Къшнър и бившият съветник Катлийн Макфарланд са били хората от преходния екип на Тръмп, обърнали се към бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин заради контактите му с руски официални лица. Това съобщи телевизионният канал Си Ен Ен, цитиран от Ройтерс.

След като Тръмп встъпи в длъжност, Макфарланд първо работела в Белия дом, след което станала посланик на САЩ в Сингапур. Си Ен Ен съобщи също, че тя се е срещала с представители на специален прокурор Робърт Мълър, който разследва контактите между хора от Русия и правителството на Тръмп.

Вчера Флин призна, че е поискал от руската страна да забави гласуване в ООН, което било в ущърб на Израел. Според дипломатически източници на Ройтерс обаче не само той е лобирал, но и Къшнър.

Бившият съветник на Тръмп призна, че е излъгал ФБР за контактите си с РусияМайкъл Флин сътрудничи на разследването, което Белият дом опитва да спре

В часовете преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН на 23 декември Флин се свързал също с мисиите в организацията на Уругвай и Малайзия, а Къшнър разговарял с Ким Дарък, британския постоянен посланик в ООН.

Лобирането било извършено, преди Тръмп, който беше известен със своята произраелска риторика, да стане президент. Той встъпи в длъжност на 20 януари. Усилията обаче не дали плод, защото в крайна сметка съветът приел резолюция, призоваваща Израел да сложи край на заселническата политика в земите, които палестинците искат за своя независима държава. То завърши с 14 гласа "за" и един "въздържал се" - на САЩ.

Усилията в полза на Израел са кулминацията на неколкодневна необичайна дипломация. На 21 декември изненадващо Египет насрочва за следващия ден гласуване на проекторезолюцията, което подтиква Тръмп и Израел да призоват Вашингтон да наложи вето на текста.

Майкъл Флин ще предаде документи по разследването за връзки с РусияСпоред анонимен източник, близък до Флин, едната част от документите, които ще предаде, се отнасят до две негови фирми, а другата са негови лични

Високопоставен израелски източник заяви пред Ройтерс, че израелски официални лица осъществили контакт на "високо равнище" с преходния екип на Тръмп с искане за помощ, след като не могли да убедят правителството на Обама да наложи вето.

Според огласени вчера съдебни документи представител на преходния екип на Тръмп, според източници това бил Къшнър, на 22 декември казал на Флин да се свърже с хора от чуждестранни правителства, включително Русия, за да ги убеди гласуването да бъде отложено или на текста на резолюцията да бъде наложено вето.

Същия ден Флин провел разговор с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк и после още веднъж на следващия ден, се посочва в документите.

Също на 22 декември Тръмп обсъдил резолюцията с египетския президент Абдел Фатах Сиси. Същия ден Кайро отменя гласуването.

След като Египет оттегля резолюцията, съвносителите ѝ Нова Зеландия, Малайзия, Венецуела и Сенегал я поставят отново на гласуване на 23 декември.

Във Вашингтон Къшнър е в контакт с британския представител Дарък, а Флин разговаря с Кисляк.
Дипломатите казаха, че тогавашният руски постоянен представител в ООН Виталий Чуркин изразил недоволство от това как се бързало с внасянето на текста, но не поискал отмяна на гласуването.

Флин се опитал да говори и с малайзийския постоянен представител в ООН, но той не му отговорил на обаждането. Опитал да се свърже и с уругвайската мисия, единствено минути преди гласуването успял да разговаря с нейния заместник-ръководител.

Флин се е съгласил да дава показания пред детектор на лъжата, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. Това е част от сделка с прокуратурата, като в рамките на нея той също така ще дава повторни показания, но без адвокат, ако това бъде поискано от него.

(БТА)

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре