Зетят на американския президент Доналд Тръмп и висш съветник в Белия дом – Джаред Кушнър, заявява, че нито той, нито който и е да от екипа на Тръмп в кампанията е заговорничил с руски представители за изборите в САЩ, съобщи Би Би Си.

Това ще е позицията му по-късно днес пред сенатската комисия по разузнаването в хода на разследването за руска намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г.

Кушнър подчертава, че не е имал неподходящи контакти и не е разчитал на руски фондове за финансиране на бизнес начинанията си в частния сектор.

„Не съм заговорничил, нито познавам някой, който е заговорничил с което и да е чуждо правителство”, се казва в изявление на зетя на Тръмп, разпространено преди предстоящата среща днес, която ще се проведе при закрити врата.

В изявлението от 11 страници Кушнър е категоричен, че не е имал никакви допълнителни контакти с руски представители извън вече известните в публичното пространство. Става въпрос за четири срещи – две от които с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, среща с ръководителя на руска държавна банка и среща през юни 2016 г. с руска адвокатка, уредена от сина на Доналд Тръмп – Доналд Тръмп-младши.

Кушнър оспорва и информацията на Ройтерс, според която той е провел два телефонни разговора със Сергей Кисляк между април и ноември миналата година. Зетят на американския президент подчертава, че не си спомня за такива разговори, а проследяването на телефона му за този период също не разкрива такива обаждания.

Срещата с руската адвокатка Наталия Веселницкая през юни миналата година пък той определя като загуба на време. Затова и написал имейл на асистента си 10 минути след като влязъл. „Може ли да ми се обадиш на мобилния телефон? Имам нужда от извинение, за да изляза от срещата”, написал той. Имейлът е цитиран в изявлението, но не е предоставен на медиите, отбелязва Си Ен Ен.

Срещата, организирана от Доналд Тръмп-младши, за която се разбра публично за пръв път този месец, стана обект на разследване, след като имейли разкриха, че Тръмп-младши вярва, че на нея ще узнае компрометираща за Хилари Клинтън информация от руското правителство.

Президентът Доналд Тръмп на няколко пъти осъди разследванията като „лов на вещици”, но въпросната среща се оказа най-конкретното доказателство, че представители на кампанията на Тръмп са били отворени за сътрудничество с руското правителство, посочва Си Ен Ен.

Москва също отрича каквато и да е намеса в президентските избори на САЩ.

По-късно през седмицата ще бъдат разпитани и Доналд Тръмп-младши, и ръководителят на предизборната кампания на президента – Пол Манафорт.