Земята – токсична планета
Човешкото въздействие върху планетата ни, под формата на изпускането на огромни количества вредни химикали, е безпрецедентно, предупреждават учени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Земя, отпадъци
Снимка: iStock

Хората са отговорни за над 250 млрд. т химически вещества годишно, които вредят както на човечеството, така и за останалия живот навсякъде на планетата ни, пише сайтът Phys.org.

Произведените от човека химикали са безпрецедентно количество в цялата история на Земята, подчертава Джулиън Криб, автор на книгата „Да оцелееш в XXI в.”

България е една от най-отровните страни в светаСтраната ни се нарежда на 13-о място сред най-замърсените държави с най-отровна среда

„През всеки момент от живота ни сме изложени на хиляди от тези вещества. Те влизат в телата ни с всяко вдишване, ядене или напитка, с дрехите, козметиката, с вещите в домовете, офисите и местата, по които пътуваме”, казва той.

Отравянето на планетата с химикали е вероятно най-значимото човешко въздействие върху нея, но то е слабо разбирано и регулирано. То е и един от 10-те екзистенциални рискове пред човечеството, смята Криб.

Индустриални токсини вече редовно се откриват в новородени бебета, в кърмата на майките, в хранителната верига, в питейната вода по целия свят.

Един от проблемите, които политиците и производителите игнорират, е че химикалите действат в комбинация, съществуват в съединения и непрекъснато се променят. На едно място даден химикал може да не е във вредно количество, но комбиниран с хиляди други възможни химикали, може да се превърне в риск.

Медицината все повече свързва болести като затлъстяване, рак сърдечни и мозъчни проблеми като аутизма, хиперактивността и депресията, с увеличаващите се токсични вещества, на които ежедневно сме изложени.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре