Земетресение с магнитуд 6,8 беше регистрирано днес в централната част на Япония, съобщиха световните агенции. В Хакуба се е срутила жилищна сграда.

Според националната метеорологична служба епицентърът на труса е бил в префектура Нагано на дълбочина 10 километра.

Не е обявена тревога за опасност от цунами.

Земетресението е било усетено в 27 префектури, включително столичния регион. Японската железопътна компания заяви, че заради труса е било временно спряно движението на високоскоростни влакове.

В японския град Хакуба, в резултат на силното земетресение, се е срутила жилищна сграда. Това съобщи противопожарната служба на града, която изпълнява и функциите на служба за гражданска защита.

За момента информацията е за петима затрупани.

В резултат на труса в Хакуба са повредени и няколко градски водопровода. След земетресението без електричество останаха хиляди домакинства. Временно беше спряно движението на скоростните влакове.

Заради силното земетресение към правителството на премиера Шиндзо Абе е създаден специален кризисен щаб.

По-късно местните власти съобщиха, че най-малко 15 души са хоспитализирани в японската префектура Нагано. От общинската болница в Омати съобщиха, че трима са приети в тежко състояние.

Японските спасители, които работят на мястото на рухването на няколко жилищна дома в Хакуба, успяха да извадят благополучно всички затрупани под развалините. Общо са били спасени 21 човека, от които само двама са с незначителни травми.