Проектът за изграждане на втора атомна електроцентрала в Турция край черноморския град Синоп вероятно ще бъде одобрен от парламента в Анкара през юни, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на турския министър на енергетиката.

Строителството на АЕЦ-а е поверено на френско-японски консорциум, като се очаква Турция да притежава между 35% и 49% от акциите на електроцентралата, уточни министър Танер Йълдъз в съобщение.

През май миналата година премиерите на Турция и Япония - Реджеп Тайип Ердоган и Шиндзо Абе, подписаха междуправителствено споразумение за изграждане на втора АЕЦ в Турция на стойност 22 млрд. долара (над 16 млрд. евро).

Избраният за реализиране на проекта консорциум включва японските фирми „Мицубиши хеви индъстрис” и „Иточу” и френската „ГДФ-Суец”.

Френската фирма „Арева” заедно с „Мицубиши хеви индъстрис” ще предостави четирите реактора с мощност от 1100 мегавата за оборудване на централата.
Предвижда се изграждането на централата да започне през 2017 г., а пускането в действие на четирите й блока се планира за 2023-2024 г. и 2028 г.

Проектът за изграждане на АЕЦ в Синоп ще бъде сред обсъжданите теми по време на разговорите на турския премиер Ердоган с френския президент Франсоа Оланд, който се очаква да направи първо официално посещение в Турция на 27 и 28 януари.