Завишени мерки за сигурност на Коледните пазари в Германия. Темата как може да бъде осигурена максимална защита по време на празниците е в основния фокус на внимание в страната.

Завишено полицейско присъствие, цивилни полицаи и видео наблюдение са само част от мерките за сигурност на Коледния пазар в Кьолн.

Нововъведението тази година са бетонни блокове. Целта им е да спрат пътя на моторните превозни средства към пазара и те да не могат да стигнат до него.

Целта е да бъде предотвратен атентат като този от Берлин миналата година, когато след нападение с камион живота си загубиха 12 души. Според българина Кирил Атанасов обаче бетонните прегради са нож с две остриета.

„При евентуален сблъсък с камион, те биха могли да бъдат разпръснати и да наранят доста хора. В други градове съм виждал прегради с насипан пясък в тях и мисля, че това е по-добро решение”, посочи той.

Фредерике живее в Кьолн и всяка година посещава Коледния пазар. „Мисля, че тази година мерките за сигурност са извънредно високи, има много по-голямо полицейско присъствие. Въпреки случилото се в Берлин миналата година сред хората няма страх, те идват тук просто, за да изпият чаша вино, да се срещнат с приятели и да се забавляват”, посочи той.

Само за бетонните блокове и колчетата общината в Кьолн е инвестирала над 250 000 евро.

Подобни коледни пазари има около 1500 в цяла Германия. Вратите на повечето от тях ще бъдат отворени още една седмица.