Дори и преди опита за преврат миналия месец, системата на наказания на Турция работеше на предела на силите си - с претъпкани затвори и затрупани от работа съдилища. Сега тя се опитва да се справи с пристигането на още хиляди хора, задържани след опита за преврат, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството казва, че ситуацията е под контрол, но снимките на предполагаеми заговорници с белезници на ръцете, оставени по бельо и държани в горещи стаи, предизвикаха безпокойствата на правозащитните организации. Има информации, че някои затвори са толкова претъпкани, че затворниците трябва да спят на смени.

Сега има толкова много пучисти, че според правителството няма достатъчно голяма съдебна зала, където да ги съдят всичките, и ще трябва да построи нови. Около 3000 прокурори и съдии са сред задържаните, което затруднява допълнително намирането на магистрати, които да се заемат с делата.

Броят на хората в затворите се увеличи тройно от 2002 г., когато Партията на справедливостта и развитието, основана от президента Реджеп Тайип Ердоган, дойде на власт. Някои са зад решетките във връзка с конфликта в предимно кюрдския Югоизток. Към март е имало 188 хиляди затворници в Турция, т.е. с 8000 повече от наличния капацитет. Досега 12 хиляди души са пратени в затвора в очакване на съдебен процес след неуспешния преврат, а още хиляди бяха задържани за допълнителен разпит.

"За да направят място, трупат хората един върху друг", казва Мустафа Ерен, председател на правозащитната организация Фондация за гражданско общество в системата на наказанията. В затвора в Текирдаг, Северозападна Турция, властите са натъпкали шестима души в килия за трима, посочва той. Затворът Силиври, западно от Истанбул, е толкова претъпкан, че затворници са настанявани в спортните зали, казва още Ерен.

Правителствен представител заяви пред Ройтерс, че няма проблем със затворите. "Няма недостиг на затвори. Не смятаме, че ще има някакви проблеми с това, защото вече инвестираме в нашата затворническа система", посочи той.

"Затворите вече бяха надхвърлили капацитета си преди 15 юли, като някои затворници спяха в коридорите и тоалетните", казва обаче Вели Агбаба, заместник-председател на опозиционната светска Народнорепубликанска партия, който е извършил стотици посещения в затвори през последните пет години като представител на комисия на НРП, проучваща условията в затворите.

Пренаселването е толкова голямо, че затворници спят на смени и в отговор се вкарват нови легла, казва Агбаба. Стаите са толкова претъпкани с легла, че няма място къде да се стъпи по пода, посочва той.

Проправителственият в. "Йени шафак" съобщи, че властите в затвора Синджан в Анкара са опънали огромна палатка в двора на затвора, за да настанят задържаните във връзка с преврата. Правителството опроверга информацията, а правосъдното министерство увери, че всички заподозрени са задържани в сградата на затвора.

Според правозащитните организации пренаселването е друга форма на тормоз над задържаните, някои от които бяха показани на снимки или видеозаписи с превръзки или синини, получени след задържането им.

Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви в интервю по телевизията, че в турските затвори няма мъчения. По думите на министъра никой съд в страната не може да се справи с броя на задържаните, който може да възлезе на 30 хиляди души и че за процесите ще бъдат построени нови съдилища.

Боздаг каза още, че пучистите ще бъдат съдени в Синджан - район на Анкара, изпълнен със символика, тъй като бе сцена на демонстрацията на мощ на армията през 1997 г., месеци преди тя да отстрани ислямистко правителство.

Заподозрените срещат трудности да намерят адекватна защита, тъй като адвокатите специалисти или се страхуват да не бъдат свързани с преврата, или самите те са отблъснати от преврата, казва Йозтюрк Тюркдоган, председател на Турската правозащитна асоциация. В някои случаи правна помощ се осигурява, но тези адвокати често пъти са неопитни или сплашвани от властите, добавя той.

В знак за враждебността към обвинените тази седмица един адвокат влезе в затвора, за да разговаря със заподозрян, бивш командващ на ВВС, представен в медиите като лидер на преврата, но се опита да го нападне, преди да бъде отведен от надзирателите, съобщи в изявление ръководството на затвора.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен