Спорната джамията в Берлинския квартал Моабит затвори врати.

Смята се, че в нея от години се проповядва радикален ислям. Има подозрения, че тя е и мястото за срещи на ислямисти и на лица, свързани терористични организации.

На входа на досегашния религиозен център има бележка, че той е закрит. Премахнати са и табелите му, съобщават германските медии. По тяхна информация договорът за наем също е прекратен.

Часове след атентата на Коледния базар в центъра на Берлин медиите разпространиха кадри от камери за наблюдение в сградата, на които беше разпознат издирваният атентатор – Амис Амри. Според разследването той няколко пъти е пребивавал в джамията.

Снимка: EPA

От 2015 г. джамията  и религиозната организация „Фуссилат 33” са в полезрението на германските власти.  Според разследващите нейни членове са извършвали и оръжейни доставки за терористични организации в кризисните региони.

10 от заподозрените в Германия за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава” също са засечени като посетители на  адреса.  Очаква се скоро организацията официално да бъде забранена във федералната република.