България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа.

22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване в Европа.

В България има 224 898 деца в училищна възраст, които са с наднормено тегло. 58 370 са децата със затлъстяване. Това означава, че 26.20% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло, сочат данните на Световната асоциация за изследване на затлъстяването.

Според прогнозите през 2025 г. този процент би бил 26.85% или 235 459 деца, информират от Българското сдружение за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

България е сред държавите, чиито деца в училищна възраст прекарват най-много време пред компютри или телевизори.

За седмица едно българско дете прекарва пред екрана повече от цяло денонощие - 25,7 часа. В Белгия например децата в училищна възраст са пред компютри и телевизори не повече от 14,5 часа, а в Холандия по 14,5 часа. Близо 20 часа пред мониторите прекарват децата във Франция.

Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5-годишна възраст - 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпространение на затлъстяването - 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини, на готварска сол; ранна употреба на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст. Децата не ядат често кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.

Хората по света, които са затлъстели, са повече от онези, чието телесно тегло е под нормата, а затлъстяването сред децата и тийнейджърите бързо се увеличива най-вече в развиващите се страни, оповести ООН преди втория ежегоден Световен ден за борба със затлъстяването, който ще бъде отбелязан на 11 октомври и чиято тема тази година е „Край затлъстяването при децата”, съобщи Ройтерс.

Данните на СЗО сочат, че затлъстяването по света се е увеличило повече от два пъти от 1980 г. През 2014 г. над 1,9 милиарда възрастни са били с наднормено тегло. 13 процента от тях, т.е. над 600 милиона души от глобалното население, били затлъстели.

Всяка година 3,4 милиона души умират вследствие на затлъстяване и наднормено тегло. Затлъстяването се увеличава в градските зони в страните с ниски и средни доходи.

Великобритания е с най-високо ниво на затлъстяване в Западна Европа, като изпреварва Франция, Германия, Испания и Швеция, се казва в доклад от 2013 г.

Затлъстяването във Великобритания се е увеличило повече от три пъти през последните 30 години, а по сегашни преценки повече от половината от населението й може да бъде засегнато от затлъстяване до 2050 г.