Засилва се бежанската вълна през Средиземно море. Само през последното денонощие италианската брегова охрана спаси над 4000 души.

Преобръщането на лодка с бежанци в Средиземно море беше един от най-драматичните моменти от вчерашния ден. Италианската брегова охрана успя да спаси десетки хора.

Снимка: Reuters

„Първоначалната ни чисто човешка реакция беше да се вцепеним от видяното, но нямахме време да се поддаваме на емоции. Трябваше да действаме. Приближихме се максимално близо до потъващата лодка и хвърляхме на хората спасителни жилетки и други неща, които могат да ги задържат над водата”, разказа Франческо Явацо.

Но това беше само една от общо 22 спасителни операции, изпълнени през вчерашния ден. От началото на седмицата, италианците са извадили над 10 хиляди души от Средиземно море.

Броят на загиналите и удавилите се е неизвестен. От месеци европейските вътрешни министри предупреждават, че в Либия се е събрало голямо количество бежанци, които се готвят всеки момент да тръгнат към Европа.

Драми с бежанци има и във Франция. Масов бой с участието на над 400 души се разрази в бежанския лагер край град Кале. Пострадали са над 40 души. Подпалени са били и няколко бараки. Силите на реда са използвали сълзотворни гранати, за да възстановят спокойствието. В лагера, известен като "Джунглата", живеят около 4000 души, които се надяват да отидат във Великобритания. Там често избухват сблъсъци.