Засилен интерес към генетичните тестове в Китай (ВИДЕО)
Нов тип изследвания показват рисковете за плода без опасност от аборт, технологията може да помогне и в борбата с рака
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
ДНК

Растеж бележи сферата на генетичните тестове за диагностициране и оценка на рисковете от заболявания в Китай. Чрез анализ на клетки, кръв или други телесни течности, техниката определя наличието на конкретни гени, които могат да предизвикат заболявания.

Синдромът на Даун е едно от заболяванията, които изследването може да установи още преди раждането. Това е генетично състояние, което предизвика забавяне във физическото и интелектуалното развитие.

И към момента има методи за генетично изследване на плода като аминоцентезата, който представлява взимане на околоплодна течност от сака, в който се намира бебето през бременността. Това е по-прецизна, но и инвазивна процедура, която носи риск от аборт или други усложнения.

Учени успяха да редактират генома на човешки ембриониЦелта на такъв експеримент е била изкореняването на генетични заболявания преди раждането

Според директора на център по пренатална диагностика в Китай, генетичните тестове са се превърнали в избор за по-голямата част от бъдещите майки. „Повече от 1000 бъдещи майки се подлагат на неинвазивни генетични тестове всеки месец.”, разказва пред „Ройтерс” Денг Югинг.

Друга сфера за тестване е терапия на онкологични заболявания, която използва лекарства или други вещества, за да може по-прецизно да идентифицира злокачествени клетки и да ги атакува.

Революционен метод за ранен скрининг на генетичните болести на път да се приложи и у насС една проба ще може да се изследва целият геном с всичките му мутации, обясняват експерти

„Можем да използваме насочената лекарствена терапия, като в много случаи това позволява на пациентите да имат преживяемост между 2 и 3 пъти по-дълга от тези, лекуващи се с химиотерапия. Значително се подобрява и качеството им на живот.”, коментира директор на онкологично отделение.

Смята се, че случаите на онкологични заболявания по света ще нарастват. От 14 милиона през 2012 г., се очаква те да достигнат до 19 милиона до 2025 г. Според анализатори това ще доведе до по-широко прилагане на генетичните методи на тестване и терапия.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре