Докато у нас гласуваме в неделя и цялата държава практически спира няколко дни преди и няколко дни след това, изборите в Съединените щати се провеждат във вторника след първия понеделник на ноември.

Това е записано в закон от 1845 г. Тогава американското общество се е занимавало основно със земеделие. Хората са се придвижвали основно с коне и каруци и им трябвал един ден, за да стигнат до окръжните административни центрове, за да гласуват и един ден, за да се приберат.

Според разбиранията в обществото от края на XIX век, процесът по гласуване не бива да пречи на дните за молитва, а сряда е бил пазарен ден. Така останал вторникът като най-подходящия ден за гласуване... за аграрно общество.

В съвремието обаче все повече хора недоволстват срещу провеждането на избори във вторник, защото за мнозина е трудно да отделят време от напрегнатите делници, а това води и до затруднения за бизнеса.

На 18 април 2013 г. в Конгреса е внесен законопроект за преместване на деня за гласуване в събота или неделя след първия петък на ноември, но текстът все още не е одобрен. Дали това ще стане по време на мандата на новия държавен глава, или традицията ще надделее – предстои да видим.