Защо „Ирма“ е толкова унищожителна (ОБЗОР)
В САЩ вече регистрираха жертва
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ирма
Снимка: Reuters

Съединените щати посрещат най-мощния ураган в историята си. Федералната агенция за борба с бедствията предупреди, че някои райони на Флорида ще се изправят пред безпрецедентна опасност. Прогнозите са за огромни вълни и разрушения по крайбрежието.

Окото на „Ирма“ е на петдесетина километра от бреговете на щата и там вече духат силни ветрове. В Маями поривите надминават 110 км/ч.

Защо „Ирма“ е толкова унищожителна?

Причината е, че тя се движи по-бавно в сравнение с други урагани и диаметърът ѝ е двойно по-голям от Флорида.

Емил Чолаков: „Ирма“ е страшна и впечатляващаТя стои основно над океана, от чийто топли води основно черпи мощта си. В момента, в който премине на сушата, ще отслабне до тропическа депресия. Прогнозата е това да се случи около сряда, обясни Чолаков

Стихията ще се движи по периферията на щата, като ще засегне най-силно Сейнт Питърсбърг, Ларго и Клиъруотър. Въпреки това властите предупредиха, че положението в целия щат остава много опасно.

Очаква се „Ирма“ да се насочи на северозапад.

Преди да стигне до американското крайбрежие, стихията отново се усили от трета на четвърта степен, което означава, че поривите на вятъра достигат до 250 км в час.

„Ирма” изсмука водата край плажовете на Бахамите (СНИМКИ и ВИДЕО)Това е изключително рядък природен феномен, който се наблюдава само при много силни бури

След себе си „Ирма“ вече остави жертви и огромни опустошения – сринати до основи къщи и постройки, наводнени и разрушени улици, прекършени дървета.

Окото на урагана достигна американската територия около 3 ч. след обяд наше време, като премина през архипелага Флорида Кийс южно от полуострова.

Там мъж катастрофира с колата си, като беше обявен за първата жертва на бедствието.

В 67 окръга на щата е обявено извънредно положение.

Препоръката на президента Доналд Тръмп е всички, които могат, да се евакуират. „Това е ураган с огромна разрушителна сила. Призовавам всички да следват инструкциите и да се евакуират бързо. Къщите могат да се възстановят или изградят отново, но човешкият живот не може да се върне“, каза той.

По пустите улици на щата почти не може да се види човек. Много магазини работиха снощи до късно, въпреки почивния съботен ден, за да могат хората да се запасят с достатъчно провизии.

Емил Чолаков за „Ирма”: Филмът „Перфектната буря” е като детско филмчеПо думите му такава буря наистина не е имало

Бедствието провокира и невиждана по размерите си евакуация – близо 7 млн. души, или една трета от населението на Флорида. Изградени са над 50 хил. убежища. Затворниците от Кий Уест бяха преместени във вътрешността на щата. На сигурно място се настаняват дори домашните любимци.

„Ирма“ накара и хиляди наши сънародници зад Океана да се евакуират. Има обаче и такива, които решиха да останат в домовете си.

Няма пострадали българи от урагана „Ирма"Препоръките вече са да не се предприемат каквито и да е действия, защото ураганът настъпва сериозно

Министерството на външните работи (МВнР) е мобилизирало целия си ресурс в помощ на българите в Централна и Северна Америка, засегнати от преминаването на урагана. Действа кризисен щаб към посолството ни във Вашингтон. Нашите сънародници и техните близки може да се свързват по всяко време с представител на мисията на денонощния дежурен телефон 001-202-387-5770.

Българи на Сен Мартен: Над 95% от острова не съществува, беше доста плашещоВсичко е в отломки, цели семейства са отнесени от водата, каза пред bTV Мила Бенчева

Наш екип се свърза и с българи, които са на покосения вече френско-холандски остров Сен Мартен. По думите им той е бил ударен от вятъра със скорост от 370 километра в час. Жертвите са 11, макар че на оцелелите на острова тази информация е спестена, за да няма паника.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре