След като вчера неочаквано уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, днес американският президент заяви, че е обмисля четири евентуални кандидатури за овакантения пост.

По думите на Тръмп той взел решението да отстрани на Коми, тъй като шефът на ФБР не вършел добре работата си и е дал неточна информация за имейлите на Хилъри Клинтън пред Конгреса миналата седмица.

По време на предизборната си кампания Тръмп беше на противоположното мнение за качествата на Коми, припомнят анализатори.

Сред опонентите на президента Тръмп се засилват подозренията, че държавният глава се опитва да спре разследването за вмешателство на Русия при президентските избори.

Оказа се, че преди дни директорът на ФБР поискал допълнително финансиране и пренасочване на още персонал към разследването за евентуално руско влияние в резултатите от вота.

Експерти дори сравняват решението на Тръмп с действията на Ричард Никсън, когато той уволни разследващия прокурор по аферата „Уотъргейт”. 

Съобщението за уволнението на Коми беше изненада и за самия него. Вчера той имаше среща със служителите на ФБР в Лос Анжелис, Калифорния, когато на телевизионни екрани зад него се появи новината, че е уволнен. Коми първоначално помислил, че това е шега.

„Шегувате се, шегувате се”, така коментира новината и руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в САЩ и в програмата си има срещи с президента Тръмп и държания секретар Рекс Тилърсън.

Вижте още във видеото: