Защо Ангела Меркел идва у нас
Моментът е решаващ не само за Европа, но и за Германия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 15
    4
Борисов - Меркел
Снимка: Reuters

Германският канцлер идва у нас в седмица на дипломатически совалки в Европа и часове преди решаващ ден за Германия.

Точно преди седмица в три европейски столици на фокус бе бъдещето на Европа. В София беше цялата Европейска комисия, а в Париж – новият австрийски канцлер Себастиан Курц.  Същия ден от Берлин дойде новината, че има пробив в консултациите между големите партии за правителство. Обявиха, че искат нов импулс в Европа.

Канцлерът Ангела Меркел идва на работно посещение у насВизитата е по покана на премиера Бойко Борисов

В сряда австрийският канцлер се срещна с Меркел, а вчера австрийският външен министър бе в София.

Тази вечер германският канцлер и френският президент обсъждат бъдещето на Европа, а в София е френският министър по европейските въпроси.

В Европа определено нещо се подготвя и в играта на "А" отборите попада и България. Потвърждава го и утрешната визита на германския канцлер в София.

Преди нея – поглед към Берлин. Меркел идва часове преди да стане ясно дали ще има ново правителство на Голяма коалиция. Лидерите на трите големи партии се обединиха, че ако отново съставят кабинет, Европа ще е приоритет.

Меркел и Макрон: Стабилно правителство в Германия, за да бъде стабилна ЕвропаСрещата се случва ден преди канцлерът Ангела Меркел да пристигне в София

В заключителния им документ има конкретни ангажименти:  повече пари в общия бюджет на ЕС, механизъм за минимална работна заплата на равнище ЕС, реформиране на еврозоната и засилване на политиката по сигурност и обрана на общността.

Ангела Меркел се надява Германия да има ново правителство до априлПо думите й още проблеми ще трябва да бъдат решени на европейско равнище

Със сигурност теми на разговора утре в София ще бъдат спорните в Европа въпроси като брекзит, миграцията, новата финансова рамка на ЕС и Западните Балкани, вероятно – и отношенията с Турция.

Срещата между премиера Борисов и канцлера Меркел утре е работна. Всъщност е между двама лидери, които добре се познават и които в момента са с най-дълъг управленски опит в Европа.

  • 15
    4
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре