Защитници на гражданските права в САЩ поставиха днес началото на седмица от протести преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп с поход във Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Със скандирания "Ако няма справедливост, няма да има мир" няколко хиляди протестиращи начело с преподобния Ал Шарптън участваха в похода покрай Нешънъл Мол до паметника на Мартин Лутър Кинг на около 3 км от стъпалата на Капитолия, където Тръмп ще положи президентската си клетва в петък.

Участниците в похода пренебрегнаха студа и ниските температури, за да изразят подкрепа за правата на малцинствата и закона на Барак Обама за здравеопазването, известен като „Обамакеър”, който Тръмп обеща да отмени.

Невъздържаните изявления на Тръмп за имигрантите и жените, както и отношението му към Обамакеър предизвикаха гнева на мнозина от ляво, които планират серия от протести преди встъпването му в длъжност.

 "Той е един клоун. Не мисля, че ще му пука от нещо, освен ако не го засяга лично", обобщи мнението на протестиращите Кен Купуд от Вашингтон.

Очаква се към днешния протест да се включат редица асоциации, защитаващи правата на цветнокожите, както и конгресмени демократи.