Заседанието на каталунския парламент беше отложено с час
Очаква се на него да бъде обявена независимостта на областта от Испания
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Протести в Каталуния
Снимка: Reuters

Заседанието на регионалния парламент на Каталуния, на което се очаква областта да обяви независимост, беше отложено с час заради извънредна среща на премиера Карлес Пучдемон.

Според Би Би Си това може да е сигнал за промени в последния момент и обявяването на избори. Местната преса обаче съобщава, че Пучдемон води разговори с международни посредници.

По неофициални информации е възможно декларацията за независимост да не бъде провъзгласена.

Каталуния е готова да изслуша алтернативни предложения от МадридЕвропейската комисия отново настоя властите в Барселона и Мадрид да пристъпят към диалог

Властите в Мадрид действат твърдо, за да не допуснат отцепването на провинцията. Каталуния няма и подкрепа от другите европейски държави, освен от няколко националистически партии.

Каквото и да е решението тази вечер, утре премиерът Мариано Рахой ще представи в испанския парламент позицията на правителството за кризата.

Карлес Пучдемон: Ще приложим закона и ще обявим независимостСпоред каталунския закон регионалният парламент трябва да провъзгласи независимост на областта до 48 часа, след като каталунската избирателна комисия обяви положителен вот

В случай на обявяване на независимост, парламентът в Мадрид може да задейства член 155 от Конституцията, който дава правомощия на държавата да „установи контрол“, за да предотврати отделянето на някоя от 17-те автономни области.

Големи европейски държави като Франция и Германия застанаха твърдо зад националното единство на Испания. Европейските институции се въздържат от прогнози как биха реагирали при обявяване на независимост, но позицията на Брюксел за зачитане на испанската конституция е косвена подкрепа за Мадрид.

„Насилието никога не може да бъде политически инструмент. Изразяваме нашето доверие във възможностите на министър-председателя Мариано Рахой да урегулира процеса в рамките на пълно зачитане на испанската конституция и основните права на гражданите“, коментира говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн.

Стотици хиляди на протест в Барселона срещу плановете за отделяне на КаталунияОще от сутринта хора, загърнати в испански и каталунски знамена, скандираха: "Всички сме каталунци"

Към Пучдемон се обърна и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Днес ви призовавам да спазвате конституционния ред и да не вземате решения, които ще направят диалога невъзможен“, заяви той. 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре