Ако сте от хората, които обичат кафе, имате повод и за радост, и за притеснение.

Според британски учени в умерената консумация на кафе – до 3 – 4 кафета на ден, носи повече ползи, отколкото вреди. Заедно с това обаче, оказва се, че количеството произвеждано кафе може сериозно да намалее – заради климатичните промени.

В планините на Източна Уганда кафето е една от най-важните култури, които местните земеделци отглеждат – някои от тях от поколения.

Те знаят, че растението е толкова капризно, колкото и онези, които пият напитката от черно злато. Добрият продукт изисква точните надморска височина, температура, слънце и дъжд.

А тази година сякаш нищо не е съвсем точно.

Снимка: iStock

Производството продължава да намалява, а разходите са се покачили с 30% от 2015 г. Прогнози показват, че до 2050 г. промените в климата могат да намалят подходящите за отглеждане на кафе райони до 88%.

Освен това специфично насекомо, което се е появило в плантациите през последните години, унищожава стеблата на растението. Някои стопанства са напълно унищожени.

Освен че подобно развитие на нещата това застрашава сутрешното ни ободряване, това е и заплаха за живота на местните фермерите, тъй като от брането на плодовете, през преработването им, изсушаването на зърната и продаването им на пазара – това в Уганда е семеен бизнес. Всеки член на семейството на семейството допринася за дохода, това означава, че ако отглеждането на кафе се окаже невъзможно, всички тези хора няма да има с какво да се издържат.